A növényi étrend és kíváló egészség

Igen jól látja a kedves olvasó: növényi étrend ; szándékosan nem szeretem ma már használni a vegetáriánus szót. Több okom is van rá: egyrészt jól lejáratták a jelentés tartalmát, divathóbort lett társadalmi szinten, másrészt sokan, igen sokféle étrendet értenek ezalatt.

A vegetáriánizmus érvei igen sokfélék: rengeteg oldal foglalkozik ezzel a témával íme a teljesség igénye nélkül az alábbi oldalak a legjobbak a véleményem szerint, melyek körüljárják a legfontosabb témákat és tanácsokkal látják el az érdeklődőket:
Ami miatt mégis a növényi étrend szókapcsolatot szeretem használni, az az, hogy nem érzek benne kirekesztést (ld vega/nem vega), másrészt benne érzem a folyamatot, hogy mindenki annyit tesz magáévá, melyet épp jelen pillanatban befogadni képes.

A növényi étrend javaslataim épp úgy beilleszthetőek a vegyes étrendbe, mint ahogy az is megfontolhatja, aki több évtizede vegetárius étrendet követ.

1. A legfontosabb érvem a növényi étrend mellett az, hogy segít hosszútávon megőrizni az egészséget, a növényi alapú diétával könnyen megelőzhető a legtöbb civilizáció népbetegség. Ezért napi szinten az ideális az lenne ha min. 2 kg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanánk! (legideálisabb esetben nyersen)
Előnyei
-magas rost tartalom, mely segít a bélsár távozásában és az elsalakosodás megakadályozásában
-gazdag vitamin és élő enzim bőség, mely biztosítja a jó emésztést és anyagcserét, bőségesen ellátja a szervezet a szükséges vitaminokkal és nyomelemekkel
-lúgosító hatás, mely biztosítja az egészséges sejtélet számára kívánatos feltételeket, míg a savas közeg meleg-ágya a különböző kórokozók elszaporodásának is.
-gyulladásgátló, immun erősítő, rák megelőző hatás.
-tökéletes egyensúlyban tartalmazzák a megfelelő arányban mennyiségű szénhidrátot/fehérjét/zsírokat; Koleszterin csökkentő hatása is van.

2. Ezzel párhuzamosan nem lehet elégszer hangsúlyozni a feldolgozott/tartósított/nem természetes eredetű élelmiszerek mellőzését/fogyasztását minél ritkábban:
- üdítők, dobozos cukros gyümölcslevek, alkohol, kávé >>> helyette főként fogyasszunk tiszta vizet, frissen préselt leveket, gyengére főzött gyógyteákat
- csokoládé, cukorkák, torták, egyéb édességek >>> cukor éhségünket fedezzük főként édes nyers gyümölcsökből / másodsorban aszalványokból, melyek igazi kielégülést biztosítanak a szervezetünknek és könnyen elkerülhetjük az erős sóvárgást az édességek után. Figyeljünk oda a családon belüli és párkapcsolatunkra: a szeretet éhség szintén az édességfüggőséget ébreszti fel bennünk.
-állati eredetű élelmiszerek: (hús, tej és tejtermékek, tojás) >>> a növényi étrend kezdeti szakaszában jó helyettesítői a szejtán, tofu és szójakészítmények, növényi tejek; de később természetesebb alapanyagok is kielégítik majd szükségletünket mind a csonthéjas és olajos magok, hüvelyesek.
-kerüljük a finomított, tartósított, konzerv, és fagyasztott és a többszörösen feldolgozott, félkész élelmiszereket, alapanyagokat. Ezek helyettesíthetőek, teljes értékű/friss/nem feldolgozott alapanyagokkal.

Ezek a főbb csapásvonalak, bár vannak még apróságok is, ha a természetességet tartjuk 100% szem előtt:
-kakaó helyett használhatunk karob port (szentjánoskenyérfa termése)
-ecet helyett(savasítja a szervezetet), használhatjuk a friss citrom levét a savanyításhoz
-cukor helyett használhatunk szteviát, tápióka-, csicsóka-, juhar- és agavé-szirupot. mézet, aszalványokat, édes gyümölcsöket; Bár mennyiségi gyümölcs evés után meg fogjuk látni cukor éhségünk drasztikusan lecsökken, és természetes formában pótoljuk főként gyümölcs formában.
-sófogyasztás csökkenthető, ha kiemeljük az ízeket fokhagymával, gyömbérrel, összetört algát szórunk a kész ételeinkre. A magas sófogyasztás megemeli a vérnyomást, elvizesíti a szöveteket!
-az étrend kiegészítők szedése helyett figyeljünk oda a változatos és friss, élő ételekben gazdag táplálkozásra!


Fontosnak tartok megemlíteni néhány fontos apróságot a tapasztalataim tükrében:
 1. Nyers gyümölcsök és (főként leveles) zöldségek mennyiségi hangsúlya az étrendben.
  -Azt gondolom, hogy a gyümölcsök képezik az ember egyik alapvető táplálékát. Tápanyagban, vitaminokban igencsak bővelkednek, természetes cukor tartalmuknál fogva energiával látják el a testünket főként az édes gyümölcsök. Rost tartalmuk vízben oldódó, mely kíméletesebb a gabonák korpa tartalmánál. A gyümölcsök nyers állapotukban lúgosítanak.
  -A zöldségek tápérték szempontjából a legértékesebbek a leveles zöldek, melyek igen gazdagok klorofilban, ezenkívül a leveles zöldek tulajdonképpen a napenergia tárolói, melyet frissen bevihetünk a szervezetünkbe. Ha a levelek lágyak könnyen fogyaszthatóak salátának, a durvább szerkezetűeket érdemes kipréselni és gyümölccsel összeturmixolva inni. Sejtszinten tisztítják, táplálják a testet. A gyökeres zöldségekkel szintén gazdagíthatjuk az étkezésünket, noha tápértékük nem ér fel a leveles zöldekkel.
  -Dr. Douglas N. Graham szerint már csupán e két alapélelmiszerből (zöldségek & gyümölcsök) felállítható a kiegyensúlyozott tökéletes étrend: 80/10/10 c. könyvében részletesen levezeti ezt az elméletet és számos gyakorlati útmutatóval lát el a vibrant egészség eléréséhez, melyhez a gyümölcs alapú, leveles zöldekkel kiegészített nyers vegán étrendet javasolja. Kiegészítésként még az áztatott olajos magvakat javasolja igen kis mennyiségben.
  -Magam is megtapasztaltam ennek az étrendnek az előnyeit, mely igen hamar méregteleníti a testet, és igen hamar beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa is!

 2. A növényi étrend csak kiegészítőjeként tartom a gabonákat és a hüvelyeseket, akik nem képesek kivitelezni/vagy nem akarják a nyers étrendet követni. Azonban a gabona alapú, hüvelyesekben gazdag (makrobiotikus) táplálkozást vakvágánynak gondolom: mert a túlzott gabona és a mennyiségi hüvelyes fogyasztás (még ha teljes értékű gabonákról, hüvelyesekről is van szó) elsavasítja a szervezet.

 3. Ehhez szorosan kapcsolódik a következő fogalom: élő enzim gazdag táplálkozás. Ami nyers az élő, amit hőkezelés ért, halott az enzimek szempontjából. Az enzimek kulcsfontosságot játszanak egészségünk megőrzése szempontjából. Dr. Edward Howell: Enzim gazdag táplálkozás c. könyve teljes körűen körüljárja a témát.

 4. Az utóbbi év tapasztalata, mely a korábban említett Dr. Graham könyvéig nem tudatosult bennem a szénhidrát/fehérje/zsír helyes aránya. Röviden: kalóriabevitelünk 80% -a kéne, hogy szénhidrátból származzon (főként gyümölcsből), és a fehérje és zsír aránya a napi kalória bevitelnek 10-10% -a legyen csupán.
  -tény: mióta figyelembe veszem ezt a tanácsot és radikálisan lecsökkentettem a napi zsírbevitelt újra elkezdett kinőni a kopaszodó hajam, a bőröm nem zsírosodik, nem is száraz, ami régen gond volt, a közérzetem jobb, javult a táplálék feldolgozásom is. A gyakorlatra lefordítva ez azt jelenti, hogy főként gyümölcsöket fogyasztok: a saláta úgy néz ki hogy csak összevágom és összekeverem a hozzávalókat és minden öntet nélkül fogyasztom őket. Ha ritkán főt ételt eszem azt is igyekszem zsírmentesen vagy a legkevesebb zsiradék felhasználásával megtenni.

 5. Óva inteném a kedves olvasót a tej és tejtermékek (mennyiségi) fogyasztásától is. Annak ellenére, hogy az ayurveda szinte az egekig magasztalja a tejet és a belőle készült termékeket. Ezzel szemben a valóság az, hogy aki tej és tejtermékeket fogyaszt, több nyákot termel a szervezet és ha allergiás is... bizony gondjai lesznek. Ezen kívül salakosít is, lévén nincs benne rost, képes lerakódni a bél falán, ahogy a többi állati eredetű táplálék is (hús és tojás is)

Természetesen mindenkinek saját magának kell belőnie, hogy mit követ, kezdve a kizárólag növényi nyers étrendtől, a mennyiségi nyers növényt tartalmazó vegetárius étrenden át, a zöldségeket és gyümölcsöket előtérbe helyező vegyes étrenden át. Nincsenek univerzális élet receptek. Sokkal inkább hangsúlyoznám a megértés és gyakorlaton alapuló tapasztalat ! fontosságát. Jómagam is nagy ívet éltem át az elmúlt közel 9 évben, sok mindenben változott a véleményem a beszerzett információk és tapasztalatim tükrében. Ezért ajánlanék olyan könyveket, melyek számomra is mérföldkövek voltak egészségtudatosságom elérésében:

 • J.D. Pamplona Roger: Új életforma: könyv az egészséges táplálkozáshoz, Bp. Advent Kiadó, 2001.
 • NEWSTART KONYHA Szerk. Csalami László és Csalami Lászlóné; Bp., Advent kiadó, 2002.
 • Ferencsik István: A természetes életmód ételei : évszakok szerinti étrendek; Ferencsik István, Budapest; Biográf, 1997
 • Ferencsik István: Betegség és fájdalom nélküli élet : egészséges étkezés; Ferencsik István, Budapest, Biográf, 1997
 • Tóth Gábor: Az E-számokról őszintén; Bp., PILIS-VET BT, 2004.

 • Tóth Gábor: Beteg táplálékaink. A szalomonellától a madárinfluenzáigés azon is túl. Bp., PILIS-VET BT, 2006.
 • Dr. Douglas N. Graham: 80/10/10; Budapest, S. Management Bt., 2008
 • Wigmore, Ann: Búzafű; Bp., Mandala-Véda Kiadó, 2000.
A teljesség igénye nélkül... Ezen kívül ajánlom kedves blog ismerősöm Gitta könyvajánlóját is!
http://gittarawfood.blogspot.com/2008/11/olvasnivalk.html

Valamint a VEG.hu weboldalon összegyűjtött hatalmas gyűjteményt az egészségről és növényi táplálkozásról:
http://veg.hu/modules.php?name=vegiwiki&MODE=SHOW&PAGE=K%F6nyvek


Azt hiszem ezzel a bőséges könyvajánlóval egy időre lezártam a fizikai egészségről szóló részt, természetesen lesz folytatás... de más témák is lesznek mint a fizikai egészségünk táplákozás kapcsán való megőrzése. Hisz korábban említettem: az étkezés fontos, de csak egy szeletét adja egészségünknek. Ebben a szellemben fogom folytatni.

A Bakonaki tó gyógyító ereje

Járt már a kedves olvasó a Bakonaki-tónál? Nos ez egy nagyon pozitív, gyógyító rezgésekkel teli táj, amit mindenképpen érdemes meglátogatnia szerintem mindenkinek. Nekem is csak nemrég volt alkalmam elutazni ide egy csoportos kirándulás keretében, de egy bő hónap eltelte után is visszahúz a szívem.

Mindenekelőtt nem árulok zsákbamacskát az interneten is van honlapja a gyógyító erővel bíró Bakonaki tónak és környékének. Jómagam is innen tájékozódtam először, de bátran leírhatom ezt tapasztalni kell!

Nos mit érdemes tudni? Dobrovnik és Bukovnica (Szlovénia) között terül el ez a festő táj, mindössze pár kilométerre a magyar határtól. Már Dobrovnik hoz közeledve az arra érzékenyek elkezdik érzékelni a hely kisugárzását. Megjegyzem én közel se rendelkezem ilyen képességekkel, amikor a helyszínen kiszálltunk a buszból a táj érintetlensége, és az eleven színek valamint a mindent átható béke és csönd érintett meg. Ami egyébként nem is csoda hisz tájvédelmi körzetben vagyunk! Aki ide ellátogat megcsodálhatja az itt megtalálható csodálatos faunát. A helyben kapható magyar nyelvű tájékoztató részletes útmutatást minden kérdésre...

Néhány érdekes dolgot emelnék ki: "A Szent Vid Kápolna közelében, különböző erejű és színű jótékony földsugárzás tapasztalható 450 méter átmérőjű területén 50 különböző értékű és gyógyhatású hely található." A helyszínen 26 pont van kijelölve, melyek a leírás szerint csökkentik a különböző egészségügyi problémákat és javítja a pszicho-fizikai állapotunkat. "Különleges energiával rendelkezik a Szent Vid Kút vize is, így gyógyító hatással bír a látás és hallásjavulásnál, valamint az emésztőszervi, ideg és bőrrendszeri rendellenességek enyhítésénél."
Hogy az igazság pontosan mi, sajnos nem tudok személyes tapasztalattal élni mivel semmilyen panaszom nincs szerencsére. De azt minden túlzás nélkül állíthatom, hogy a Szent Vid Forrás vizénél selymesebb és lágyabb vizet még nem ittam !!! A hely igen békés, feltölti az embert. A közeli erdőben megtett séta egy meditáció: lecsillapodnak a gondolatok, a fizikai közérzet nagyon kellemes itt töltve az időt.

A tájékoztató szerint többszöri látogatás és huzamosabb itt tartózkodás szükséges ahhoz, hogy a jótékony hatások tapasztalhatóak legyenek, ez érthető. Én is azt gondolom, hogy érdemes akár 1-2 hétre is leutazni töltődni és pihenni ezen a helyen. A környék számos kikapcsolódást igér: érdemes gyalog/biciklivel felfedezni a környéket, az erdőben nagy kirándulásokat is megtehetünk átsétálva a közeli falvakba. Közeli magyar oldalon gyógy és élmény fürdőt találunk Lenti városában, ahol szintén találhatunk hasonló gyógyító energiákat.

Egy kis ízelítő végül a forrásról és körényékéről:

Méregtelenítés és kíváló egészség

Ahogy a lakásunkat is időnként kitakarítjuk, úgy szüksége van a fizikai testnek is egy kis belső "tisztítás"-ra. Az hogy milyen állapotban van a fizikai testünk, természetesen attól is függ, hogyan élünk/étkezünk a mindennapokban, mennyire vagyunk kitéve a környezeti hatásoknak. Igazából mindenkinek szüksége volna méregtelenítésre időnként.
Jelen ismereteim mellett 1 életmód mellett nem szükséges a rendszeres méregtelenítés: ha valaki 100%-ban, (megfelelően összeállított) nyers-vegán életmódot folytat, kizárólagosan bio élelmiszereket fogyasztva csak, és étrendje mindennap tartalmazza a búzafű frissen préselt levét. Ez az étrend ugyanis magában is felér egy nagyon alapos tisztító kúrával. Aki ezen a szinten űzi a táplálkozást, annak már csak 1 módja van a teste még jobb megtisztítására: a léböjt/vízböjt. Bár véleményem szerint ezen a szinten a test már nem salakosodik el.

Honnan tudjuk, hogy szervezetünk milyen fokon van elsalakosodva? Az alábbi érdekes gondolatot ezen a honlapon olvastam:
" J. Osawa természetgyógyász, a makrobiotika megalapítója szerint a belső salaklerakódásnak hét stádiuma van. Kérem, ismerkedjék meg velük, s maga állapítsa meg, mennyire tiszta a szervezete:
 • Az első stádiumban a külsőleg egészséges ember észreveszi, hogy jóval fáradékonyabb, mint korábban. "Azelőtt mindig végigdolgoztam a napot, s mindez meg se kottyant. Most meg feleannyira sem bírom az iramot". Erre az állapotra találták ki az orvosok a "krónikus fáradtság" elnevezést.
 • A második stádiumban a fáradtságot gyakori fejfájás tetézi, az ember szaggatást érez a csontjaiban.
 • A salak-felhalmozódás harmadik stádiumára az jellemző, hogy a bőrben lerakódott mérgező anyagok különböző allergiás vagy ekcémás kiütéseket okoznak.
 • A negyedik stádiumban a biológiai szennyeződések homok, kő vagy kalcium lerakódás formájában halmozódnak fel a vesében, epehólyagban, ízületekben.
 • Az ötödik stádiumban bekövetkezik a megtámadott szervek deformációja.
 • A hatodik és hetedik stádiumban kóros szövet elváltozások következnek be a májban, agyban és más szervekben, rosszindulatú daganatok keletkezhetnek."
Az emberek többsége fényévekre van a teljesen tiszta test szintjétől: dohányzás, alkohol, mennyiségi állati eredetű és adalékokban gazdag, rossz minőségű élelmiszerek teszik ki az emberek étrendjének a javát. Mielőtt az étrendjükre odafigyelő növényevők fellélegeznének, nos még ezen a szinten is van mit tenni, még akkor is, ha közel se akkora a rizikó faktor mint az először említett esetben.

Felmerül a kérdés, akkor mégse kúrára/diétára lenne szükség, hanem gyökeres szemléletváltásra? Nos ha valóban őszinte akarok lenni: igen. Azt is látni kell, hogy ilyen szintű egészség-tudatosságra nem mindenki képes, hisz sokan szokásaik rabjai, erős társadalmi nyomás van, a 100%-osan bio nyers étrend nem olcsó mulatság... De ez nem azt jelenti, hogy nem lehet és kell is tenni! Nézzük tehát a lépcsőket:
 1. Kikerülhetetlen tényező az életmód váltás: az alkohol, dohányzás. kávé, üdítők, szörpök és más élvezeti cikkek elhagyása. Szintén kulcsfontosságú szempont a finomított, tartósított, sokszorosan feldolgozott élelmiszerek, élelmiszeradalék-anyagokban gazdag ételek elhagyása. Szintén előnyösen hat a szervezetre az állati eredetű élelmiszerek csökkentése/elhagyása - ebbe beletartozik a hús, tojás, tej és tejtermékek is - .
 2. A másik tényező a napi szinten mennyiségi zöldség és gyümölcs fogyasztás (napi min. 1-2 kg)
 3. Az utolsó tényező a rendszeres méregtelenítése a szervezetnek.
Ha már ezt a három lépcsőt felvállaljuk, máris sokat tettünk az egészségünkért a táplálkozás szintjén. De aki korábban olvasott, tudja, hogy a rendszeres sport, friss levegőn tartózkodás, a mentális és szociális egészség is épp ilyen fontos az összkép szempontjából.
Természetesen mindenki a maga ütemében lépje meg ezeket a lépcsőket, annyit tegyen meg az egészségéért, amit meg tud tenni anélkül, hogy megfeszítené ezzel magát.

Nézzük bővebben a méregtelenítést: ez alatt valamilyen kúrát/diétát értek. Tehát ebből következik, hogy időszakosan végezzük. Olyan módszereket szeretnék megismertetni, amelyek igen hatékonyak, nagyon egyszerűek és lényegében nincs szükségünk semmilyen drága termékre.

Amire figyeljünk, különösen ha még nem vagyunk gyakorlottak, hogy igyekezzük olyan napokra tenni a méregtelenítést, amikor tudunk pihenni, és oda tudunk figyelni magunkra. Ha testünk erősen el van salakosodva, akár erős méregtelenedési tünetekre számíthatunk (gyengeség, rosszullét, erős szagú vizelet, megváltozott állapotú széklet, stb.) A méregetelnítő kúra lehet néhány nap, de akár 1-2 hét is, gyakorlottak esetében ennél is hosszabb! De maradjunk mindig az ésszerűség keretein belül - pl. aki soha nem böjtölt ne 1 hetes böjtöt tűzzön ki elérendőként. Nem cél a szerevezet teljes kizsigerelése, mert azzal is ártunk magunknak!

Nézzük a módszereket, amit egy ilyen kúra alatt bevethetünk:
 • Fokozott folyadék fogyasztás, akár napi 4-5 liter is! (főként tisztított víz / forrásvíz) Ezzel segítjük a méreganyagok kiürülését a szervezetből.
 • Méregtelenítő gyógyteák - melyek szintén a méreganyagok kiürülését segítik elő. Pl: Tavaszi vértisztító teakeverék (ld. a linket)
 • Préselt levek - a leghatékonyabb a búzafű frissen préselt leve ( napi 2x 1-2 dl ) Erről részletesen írtam korábbi blogbejegyzésemben.
 • Olajjal öblögetés: "Egy-három evőkanálnyi olajjal öblögetünk 10-15 percig, majd a nyelvet falapoccal vagy műanyag kanállal levonjuk. A nyál, máj, bél-enzimek illetve izzadságmirigyek, és maga a széklet is kifelé vezeti a méreganyagokat. Az emésztőenzimek ilyenkor leadnak. Rajtuk keresztül is kiáramlik a méreganyag, ez a nyelven jól megfigyelhető vastag, fehér lepedék formájában. Ezért kell ezt reggelente levonni. A nyálmirigyen keresztüli méregtelenítést úgy lehet fokozni, hogy a szájba vett olajat - miközben ingerli a nyálmirigyeket - zubogtatjuk a fogak között."
 • Szezonális nyers gyümölcsök és zöldségekből saláta - öntet nélkül csak citrom leve megengedett - ; azok számára akiknek nehézkes a böjt
 • Szauna - fokozhatjuk a méreg kiválasztását a bőrön keresztül, erősíti az immunrendszert, stb.
 • Tiszta levegőn végzett légzőgyakorlat és mozgás.
Természetesen sokkal több módszer létezik még. Én a teljesség igénye nélkül szerettem volna felsorolni néhány olyan hatékony módszert ami komplexen alkalmazható együtt. Én a következő módon szoktam méregteleníteni:
 • Előző nap már könnyű, rostban gazdag ételeket fogyasztok csak, melyben nagy aránnyal szerepel a nyers zöldség és gyümölcs.
 • A kúra reggelét egy nagy pohár (5 dl) langyos vízzel indítom (amibe esetleg még bele lehet facsarni 1/2 citrom levét) - az enyhe citromos amúgy is serkenti a kiválasztást, napközben lehet inni, ha megkívánjuk.
 • Elvégzem az olajjal való öblögetést 10 percig, jó alaposan megzubogtatom a szájüregben, majd elvégzem a nyelv megtisztítását is. (ezt akár mindennapos rutinná lehet tenni)
 • A délelőtt folyamán megiszom a búzafű frissen préselt levét (ez kb. 100-150 gramm búzafű leve)
 • Közben lefőztem a méregtelenítő teát is - Barbara és Péter Thiess: Erdők,mezők patikája c. könyvében még számos gyógytea recept található a példaként felhozott tavaszi vértisztító teán túl. A gyógyteát igyuk mindig melegen de, minimum legyen langyos. Ne legyünk lusták akár naponta 2x is lefőzni! A gyógytea mellett figyeljünk a tiszta víz ivására is!
 • A táplálkozási részt illetően innen kettéoszlik a javaslatom:
 1. Ha léböjtöt tartunk főként tiszta vizet igyunk a gyógyteánk (délelőtt és délután is megihatunk 1-1 adagot) mellett. Ne felejtsük el a délutáni búzafűlét se kipréselni! Az adag ismét lehet 100-150 gramm búzafűből.
  (Azért nem javaslok más zöldség vagy gyümölcs leveket, mert egyrészt a búzafűlé a leghatékonyabb sejtszintű méregtelenítő, másrészt zöldség/gyümölcs levek ivásával éhesek lennénk mivel beindulnának az emésztő enzimek. A búzafűlénél ilyen gond nincs, garantáltan nem leszel "éhes" tőle.)
 2. Ha hosszabbra tervezzük a tisztító kúrát vagy nem bírjuk a böjtöt - jómagam sem bírom a többnapos léböjtöt - Akkor a nap folyamán együnk szezonális gyümölcsöket: alma/meggy/cseresznye/dinnye/egres/ribizli/szilva/barack/szőlő/stb. Figyeljünk oda, hogy jó minőségű és érett gyümölcsöket fogyasszunk! A gyümölcsök segítenek átvészelni méregtelenedési tüneteket, rost tartalmuk kitisztítják az emésztőrendszert, számos gyümölcs (főleg a savanykásak!) erőteljes (vér/belső szerv)tisztító hatással is rendelkeznek. Ha maradt búzafűnk és időnk is engedi, délután éhgyomorra igyuk meg a 2. adag búzafűlét! Az estét zárjuk nyers vegyes salátával, melyben minél több leveles zöldet rakjunk. Tudvalévő, hogy a leveles zöldek igen erőteljesen méregtelenítenek és tápanyagtartalmuk is kíváló. Mire gondolok? Petrezselyem, zellerszár és levél, salátafélék ami épp szezonális (fejes, jég, római, stb. saláta), rukkola, spenót, sóska, kínai kel, cékla levele, stb. Figyelem! A vegyes salátánkra maximum csak! egy kis citrom leve kerüljön és esetleg zöldfűszerek. Ugyanis olaj, egyéb öntetet nélkül fejtik ki a legerőteljesebb tisztító hatásukat.
  A gyümölcsök és zöldségek gyógyító hatásáról feltöltöttem egy érdekes anyagot, sajnos már a weben nem elérhető ezért a csomagolt általam *.html ben elmentett formátum, ITT.
 • A nap folyamán ha csak lehetséges végezzünk könnyed testmozgást és légzőgyakorlatokat a természetben, a szauna is fokozhatja a méregtelenítést.
 • A nap folyamán figyeljünk magunkra, érzeteinkre; A méregtelenítés/böjt magánügy ne kössük más orrára, mert károgásukkal csak elvonják a figyelmünket, amit a testi-szellemi megújúlásra szánunk. Esetleg vezessünk naplót, ez is segíthet nekünk.
 • És nem utolsó sorban térjünk nyugóvóra korán, ezzel is támogatva a szervezetünk megújulását!
Ez lenne a javaslatom. A bejegyzés végére egy érdekes teszt, hogy megtudjuk testünk mennyire tiszta: igyunk meg egy nagy pohár frissen préselt cékla levét (3-5 dl), ha vizeletünk színtelen maradt, akkor tiszta a szervezet. Ellenkező esetben még van dolgunk.

Természetesen számos egyéb természetes módszer létezik a test megtisztítására. Számomra az általam leírt módszerek a legegyszerűbbek és ezt találtam leghatékonyabbnak. Ha úgy érzed kiegészítenéd a gondolatom, örömmel fogadom.

Búzafűlé és kiváló egészség

Elöljáróban meg kell jegyeznem, van nálam nagyobb szaktekintély is a búzafű témában, a hölgy neve: Ann Wigmore. Érdemes a hölgy nevét megjegyezni, mert nemcsak a búzafű élettani hatását kutatta, hanem a nyers-vegán mozgalom nagy úttörője is az USA-ban! Nevéhez fűződik az Ann Wigmore Intézet és alapító tagja a Hippokratész Egészség Intézet -nek. Előbbi az élő-ételek életmódját népszerűsíti, tanítja meg az embereknek, utóbbiban komoly terápiákban is részt lehet venni, olyan krónikus gyógyíthatatlannak tartott betegségből gyógyulnak meg az emberek mint pl. a cukorbetegség. Na de ne ugorjunk ennyire előre. Az élő ételekről fogok még később írni részletesen.

Mint említettem Ann Wigmore neve mára eggyé vált a búzafű kultuszával. Szerencsére a könyv elérhető már magyar nyelven is a Mandala-Véda Kiadó gondozásában. A Mandala-Véda Kiadó oldaláról másolom az alábbi méltatást a szerzőről, magam is nagy tisztelője vagyok Ann munkásságának:

Dr. Ann Wigmore, a bostoni Hippokratész Gyógyító Intézet alapítója, Litvániában született 1909-ben, ahol nagymamájától eltanulta a természetes gyógyítás művészetét. Az elkövetkező világháborúban szülei az Egyesült Államokba emigráltak. Számos betegségtől való több éves szenvedés után Ann visszatért eredeti tudásához és élő ételekkel, főleg csírákkal és búzafűlével megfiatalította háziállatait és önmagát is. Egy hihetetlen fiatalító élő ételekből álló diétát tapasztalt meg. Szürkés haja visszanyerte eredeti színét, életereje megnöve­kedett. Az élő ételekkel folytatott életvitele vezetett a bostoni Hippokratész Gyógyító Intézet megalapításához 1963-ban, ahol betegek tízezreit kezelték több évtizeden keresztül. 1985-ben megalapította az Ann Wigmore Alapítványt Bos­tonban. Ragyogó pályafutása során több mint 35 országban tartott előadásokat és bemutatókat a búzafűről és a természetes gyógyászatról.

Annt, találóan, inkább hívhatjuk gyógyítónak, mint orvosnak, mivel számos embert meggyó­gyított és az emberiségnek hátrahagyott tudása miatt örökké emlékezni fognak rá. Az 1993-ban bekövetkezett tragikus halála ellenére a megalkotott élő ételek kampánya változatlanul folytatódik tovább.

„Az élő ételekkel való táplálkozás egy kimagasló táplálkozási forma, mivel felismeri, s helyesen ítéli meg a nyers és a főtt ételek, s a természetes és a mesterséges tápanyagok közötti különbséget. A hagyományos táplálkozással foglalkozó iskolákban kevés idő jut az enzimek és az ételek életerejének, vagy az élő (nyers) ételek értékeinek a főtt ételekével szembeni megvitatására. Ha az egészségre helyezzük a hangsúlyt, akkor a különbség az alapvetően egészséges, eleven lét és a csupán felszínes lélegzés között válik érzékelhetővé.” – Dr. Ann Wigmore

A búzafű terápiás és mindennapos használata szerencsére kezd egyre jobban elterjedni, manapság számos cikk jelenik meg a búzafű áldásos hatásáról, ezért én nem írnék oldalakat, amit már mások is összefoglaltak előttem. Csak a legfontosabb hatásait írnám le a búzafűnek:

 • sejtszinten méregtelenít klorofill tartalma révén
 • tápanyagtartalma is igen értékes
 • erősíti az immunrendszert
 • terápiás használata igen változatos (belsőleg és külsőleg is alkalmazható)
Mivel ez egy blog bejegyzés, szeretném elmondani a saját tapasztalataimat is, magam is rendszeres fogyasztója vagyok a frissen préselt búzafűlének. Nézzük mire érdemes odafigyelni:
 • A legfontosabb, hogy mindig csak friss búzafű frissen préselt levét fogyasszuk! Ne tévessze meg az olvasót a divatossá vált "fagyasztott búzafűlé", "búzafű tabletta/kapszula", "búzafűkoncentrátum", stb. Ezek az "alternatív" megoldások egyértelműen drágák, és a reklámmal ellentétben hatásban és mennyiségben sem közelítik meg, mintha saját magunk préselnénk ki a búzafűlét. Nos igen, erőfeszítést igényel a napi lé kipréselése - minden nap 15 percet! (és ebben benne van a présgép elővétele, a préselés, a gép elmosogatása és elrakása is!)
 • Beszélnék a búzafűről is: a legideálisabb az lenne, ha saját magunk termesztenénk a búzafűt otthon és közvetlenül a préseléskor aratnánk! Ha erre nincs lehetőségünk, akkor bioboltokban tudunk rendelni; bár a termelők azt mondják a learatott búzafű 1 hétig megőrzi a minőségét, nekem az a tapasztalatom, hogy inkább 3-4 nap ez a szavatosság. Tehát aki a hét 7 napján szeretné inni a friss búzafűlét, annak javasolt hetente min. 2x friss árut beszereznie! Ezt magunk is megtapasztalhatjuk a friss illetve ha régebbi búzafüvet préseltünk.
 • A másik szempont, hogy aki életformájává szeretné tenni a búzafűlét érdemes léprésgépet beszerezni. Számos típus létezik. FIGYELEM! Nem minden lényerő képes a búzafűből levet nyerni, ebből a táblázatból megtudhatjuk, melyik igen és mik a főbb jellemzői. Mindazonáltal megjegyzem, hogy Magyarországon csak két búzafű préselésre is alkalmas gép van forgalomban: A SOLO STAR II. és a GreenStar 1000. Előbbi 60.000 Ft-ba kerül, utóbbi kicsit borsosabb 140.000 Ft-os árért az egyik legjobb minőségű présgépet kapjuk. Azonban, hogy ne becsüljük le a Solo Star II. teljesítményét se! A léprésgépekbe azért is érdemes beruházni, mert aki elkötelezettjévé válik az egészséges-életmódnak amúgy is fog más préselt leveket is inni, szóval megéri a beruházás.
 • Következzen a gyakorlati útmutató is: a búzafű frissen préselt levét mindíg éhgyomorra igyuk, jellemzően reggel/délelőtt folyamán. Minden esetben töményen igyuk, ne higítsuk fel. Az elfogyasztott adagot fokozatosan növeljük 1-2 evőkanál mennyiségről akár napi 1-2 deciliterig is! Terápiás esetben az egy nap alatt elfogyasztott mennyiség elérheti a fél litert ! Arra is figyeljünk a búzafű ivása után minimum fél óráig ne igyunk, 1-1,5 óráig ne fogyasszunk szilárd táplálékot. Aki rendszeresen fogyaszt búzafűlét, részesítse előnyben a növényi, ebből is a nyers növényi táplálékot, hogy ezzel is elősegítse a folyamatos méregtelenedést. Ellenkező esetben intenzívebb méregtelenedési reakciókra számíthatunk.

 • Ne ijedjünk meg ha az első találkozásunkkor a búzafűlé kis gyomorégést okoz, vagy hígabb lesz a széklet (hasmenéstől nem kell félni), a vizelet is erősebb szagú lehet. Ezek a méregtelenítés természetes tünetei. Ahogy ürül ki a méreganyag a testünkből úgy fognak teljesen megszűnni a panaszok. Ha már elég tiszta a testünk, akár megihatunk 2-3 decilitert is, anélkül, hogy bármilyen panaszt okozna, ekkor a búzafű leve már csak táplál. Természetesen a rendszeres búzafűlé fogyasztást érdemes megtámogatni a növényi étrenddel, de enélkül is hat a búzafűlé. Mint említettem sejtszinten! méregtelenít, megtisztítja a vért.
Természetesen a búzafűlé nem azonnal ható csodaszer, de nagyon hatékony módja annak, hogy hosszú távon hozzájáruljon egészségünk megtartásában, valamint nagyon hatékony terápiás alkalmazása is. A kulcs a búzafű fogyasztásakor a rendszeresség és hogy megtámogassuk a méregtelenítő folyamatokat. Kúraszerű alkalmazása is lehetséges, pl. léböjtök alkalmával.
Aki tehát rászánja magát a rendszeres fogyasztására, nagy hasznot remélhet; még úgy is érdemes fogyasztani, hogy csak a hét pár napján fogyasztjuk, akkor is hat. Pontos visszajelzést kapunk szervezetünk állapotáról.

Búzafűlére fel ! :)