Candida, avagy mit fán terem a szervezet elsalakosodása

Az utóbbi évtizedben megjelent egy újabb civilizációs betegség melynek a "szakértők" a candida nevet adták. (a magyar nyelvű wikipediából idézve):
(illetve bővebb információ olvasható még angol nyelven)

A kiváltó okok lehetnek:
  • lisztérzékenyek (coeliakia), vagy más ételre allergiás személyek,
  • immunrendszer gyengesége,
  • táplálkozási elégtelenség,
  • antibiotikumok gyakori szedése,
  • stressz, feszültség,
  • fogamzásgátlók, hormonkészítmények és szteroidok szedése,
  • cukorbetegség esetén,
  • szénhidrátban (édesség) dús táplálkozás és még sok tényező (még a terhesség és a havi ciklus alatt történő hormon-szint ingadozás is) játszik szerepet abban, hogy a gombák ellepjék testünk nyálkahártyáit.

A gomba túlterjedése által előidézett tünetek: A gombák túlzott elterjedése több tünetet okozhat egyszerre, vagy külön-külön, s gyakran egyéb más szervi betegség tünetei mögé elbújva. Ezerarcú betegségről van szó, emellett más betegségek tüneteit is súlyosbítja. Természetesen a tünetek fő okozója a gombák által kibocsátott méreganyag. A sok tünet közül csak néhány (rendszeri eloszlásban):
  • fáradékonyság, fáradtság érzet,
  • kimerültség, letargia,
  • rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam,
  • feledékenység, emlékezetzavar (memória-zavar), szétszórtság, koncentráció-képesség csökkenés (fiatalkorban is),
  • gondolkodási képtelenség (mintha nem ezen a bolygón élne), képtelen magán uralkodni,
  • bizonytalanság, határozatképtelenség,
  • fejfájás,
  • ingerlékenység, robbanékonyság, intolerancia,
  • gyomorégés, haspuffadás (kellemetlen, fájdalmas), gázképződés, hasfájdalom,
  • hasmenés vagy székrekedés,
  • éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét,
  • vastagbél gyulladás,
  • vaginális panaszok: folyás, égő érzés, viszketés,
  • gyakori felfázás, hólyaghurut,
  • libidó csökkenés
  • méhnyálkahártya gyulladás, visszatérő petefészek ciszták, vagy gyulladások, petevezeték gyulladás, meddőség,
  • menstruációs zavarok, prementruáciális feszültség, PMS tünetek,
  • férfiaknál makacs prosztata gyulladás,
  • látásromlás: kettős látás, homályos látás, szikrázó látás …stb,
  • ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, illetve ízületi bántalmak
  • allergiás reakciók: élelmiszer-allergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység …stb.
  • tartós hőemelkedés,
  • bőrtünetek: csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, égő érzések a test bármely részein, ekcéma …stb.
  • álmatlanság, alvászavarok, lidérces-üldözéses álmok,
  • hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás,
  • testsúly csökkenés vagy elhízás,
  • pajzsmirigy cisztás megbetegedése, túl- vagy alul működése,
  • gyermekek esetében: hiperaktivitás, tanulási nehézségek, gyakori felső légúti és középfül gyulladások, bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság …stb.

Amennyiben a felsorolt tünetek közül a vizsgálatok nem támasztanak alá semmilyen szervi elváltozást, akkor kell gondolni a Candida albicans gomba által okozott megbomlott egyensúlyra.

Egyébként létezik TESZT is a kimutatására.


Mint a tünetekből is látszik, hogy a skála elég széles, nem létezik még egy ilyen betegség mely ennyi panaszt okozna. Érdekes háttere a betegségnek, hogy főként a civilizált országokban terjedt el, ahol nagyarányú a finomított/tartósított/feldolgozott ételek fogyasztása, és magas a gyógyszerfogyasztás is.

Azt gondolom nem bonyolult a következtetés, hogy a candida fő oka a test teljes elsavasodása, elsalakosodása. Már a kiváltó okokként felsoroltak is inkább következményei a test természetes állapotának felbomlásának, mintsem okai.

Ebből következik, hogy a candida gomba túlszaporodását csakis kizárólag a testünk belső megtisztításával, újra lúgos állapotba hozásával érhetjük el. Noha számos termék létezik a piacon mely gyógyulást ígér kihasználva a kétségbeesett betegeket, ezek nem hoznak tartós eredményt. Ahogy véget ér a "kúra", az összes panasz kezdődik elölről.
Megfontolandó dolog, hogy tízezreket akarunk e folyamatosan költeni a tünetek kezelésére, vagy inkább erőfeszítést teszünk, hogy végleg meggyógyuljunk. Noha, tudom az utóbbi kétségtelenül sokkal nehezebb.

Dr. Graham: 80/10/10 könyve alapján Sáfár Iván a következőképpen magyarázza ezt:
"A fiziológiai magyarázathoz csak annyit, hogy a candidáért a többlet zsírbevitel a felelős, ami miatt a cukor nem tud a vérből a sejtekbe áramlani a maga természetes útján gyorsan, ezért táptalajt képez a candidának, mely normálisan minden testben bizonyos szinten jelen van, de az elzsírosodott, és helytelen ételbevitel miatt lényegében állandó káoszban leledző, tökéletlen testkémiát mutató testben felszaporodik kórosan s betegségtünetet ad."
Amennyiben a test vérállománya szennyezett, testkémiája megbomlott, s ez a tény a legkülönfélébb betegségek, köztük a candida egyenes következményét is adja. A nyers zöld fertőtlenítő hatású a magas klorofill tartalma révén, ilyen módon candida ellenes is. Ha a test nem csak és kizárólag azon anyagokon él, mely által a higiénikus test fenntartható, akkor elszennyeződik az ideálistól való eltéréssel egyenes arányban. A LÉNYEG AZ, HOGY A BETEGSÉGEK, ÍGY A CANDIDA ALAP OKA A TEST ELSZENNYEZÉSE, MELY A HELYTELEN ÉTKEZÉS KÖVETKEZMÉNYE."

Ahogy fentebb említette a szerző a megoldás csakis a test teljes megtisztítása, újra lúgos állapotba hozása lehet, hogy ne térjenek vissza a tünetek, ehhez az alábbi dolgokat javaslom:
  • reggelente búzafű frissen préselt levének a fogyasztása (amíg elérjük a napi 1-2 dl -es terápiás mennyiséget)
  • A délelőtt folyamán igyunk zöld turmixot, lehetőleg a leveles zöldeket minél nagyobb mennyiségben szerepeltetve. A zöld turmixokról írtam korábban ld. az 1. és 2. részt.
  • A legjobb az lenne ha tudnánk tartani a méregtelenítő kúránkat, ha mégis nem bírjuk ki főtt étel nélkül akkor max 1x. az este folyamán együnk főttet, akkor is minél kisebb mennyiségben és kizárólag teljes növényi (azaz vegán) alapanyagokból figyelembe véve az ételek társítását:

  • Társítható alapanyagok
    - gyümölcs + zöld leveles zöldségek ->>> zöld turmixok
    - főttek + zöldségek ->>> vacsora

  • Tilos:
    -főtt gabona + főtt hüvelyes
    -főttek + olajok, olajos magok
    -gyümölcs+olajok, olajos magok
Tehát ha este főzünk ne használjunk olajat, semmilyen zsiradékot; csak pároljunk, természetesen fűszereket használhatunk bőven: készülhet leves; főtt gabona (barna rizs, köles, hajdina, árpa, zabpehely kása, kukorica darából puliszka, stb.) + saláta vagy gyengén párolt zöldségragu, teljes őrlésű lisztből élesztő nélkül süthetünk lepénykéket is. Hüvelyesből (borsó, babfélék, csicseriborsó) készülhet főzelék (habarás, rántás nélkül), és csak zöldségeket fogyasszunk hozzá.
Egy étkezésen belül próbáljunk minél egyszerűbben étkezni, figyeljünk a mono diétára; az egyes étkezések viszont lehetnek változatosak! Minél több élő és lúgosító ételt eszünk annál gyorsabban fogunk meggyógyulni.


Szeretnék szót ejteni a diéta utáni szempontokról is, hogy ne essünk újra a csöbörbe:
  • Igyekezzünk minél természetesebb alapanyagokat fogyasztani
  • Figyeljünk oda a zsír fogyasztásra, próbáljunk minél jobban lecsökkenteni, ahogy a feldolgozott és tartósított és állati eredetű élelmiszereket is.
  • Figyeljünk oda a testünk lúgos állapotának fenntartására: a legjobb lenne ha a zöld-turmioxokat napi rutinná tennénk és/vagy innánk rendszeresen a búzafű frissen préselt levét, valamint a nap folyamán minimum 1-2 kg nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanánk.
  • Negyed/fél évente végezzük intenzív lúgosító méregtelenítést, amit említettem már a blogomban.
  • mozogjunk rendszeresen, eddzük az immunrendszerünket pl. szaunával.
Ne feledjük, hogy a candida fő oka a testünk elsavasodása/elsalakosodása, ezért törekedjünk arra is hogy áttérjünk a reform életmódra, elhagyjuk lassanként azokat a szokásokat, ételeket, melyek a tüneteket kiváltották. Ne a tüneteket, hanem az okokat találjuk meg, merjünk változtatni az életmódunkon, ez adja az egészség kulcsát a kezünkbe.

3 megjegyzés:

Gitta írta...

Gábor, nagyon jól összefoglaltad. Már valahol írtam, hogy annak idején én is azért kezdtem blogot írni, hogy ezeket az információkat továbbadjam. Aztán az eredeti szándékomtól eltávolodtam, elhúztak a receptek, a szép és finom ételek... de annak nagyon örülök, hogy te ezt felvállalod, és leírod. Remélem nagyon sokan el is olvassák.
A potluck beszámolót nagyon várom...

Névtelen írta...

Szia Gábor!


Még csak most ismerkedem a nyers ételekkel, nézegettem a honlapodat és valamit nem értek.
Több helyen láttam, hogy a zöld "koktélokat" gyümölcsökkel turmixolva írod. Én úgy tudtam, hogy nem lehet zöldséget és gyümölcsöt együtt fogyasztani!! Hogy is van ez?

Illetve ősszel, télen, amikor már nincs szezonja a zöldségeknek (pl. sóska, spenót, brokkoli) mindenhol csak fagyasztva kaphatóak.
A fagyasztott "nyers" is jó?

Helga :)

Szabó Gábor írta...

Kedves Helga!

Csak a keményítő tartalmű zöldségeket nem lehet turmixolni a gyümölcsökkel!

A leveles zöldek NEM tartalmaznak keményítőt ezért bátran keverhetőek bármely gyümölccsel.

Télen se kell elkeseredni, mert sok dolog áll nyersen rendelekzésre:
-zellerszár és levél (vermelik)
-petrezselyem levél (vermelik, vagy védett helyen van)
-kelkáposzta (szintén vermelik)
- a fagyokig van spenót és a tavasz első növénye is !
- csírák szintén turmixolhatóak, ehetőek nagy mennyiségben télen.

Gyümölcs meg van sokféle:
-alma
-banán
-narancs
-körte
-ananász
-pamelo
-grapefruit
-stb.
-