Nyersevés felső fokon - Tim Van Orden -nel

A most hétvégi potluck vendége Tim Van Orden volt aki a nyersevés úttörője, egyik leghitelesebb propagálója. Tim nemcsak beszél a nyers vegán étrendről, hanem kimagasló sport teljesítményével példát is mutat sokak számára, hogy ez valóban működik. És Tim nem csak azt tudja, hogy hogyan kell csinálni, hanem a legújabb tudományos kutatásoknak utána járva, tudja a miérteket is. Tim fáklyavivő lámpása a nyers mozgalomnak, mely egyre több ember követ szerte a világban. És amit mond, nem csak nála működik: egyre több sportoló kéri ki a tanácsait/fogadja meg azokat, hanem az átlag emberek körében is egyre népszerűbb ez az életforma.

Tim úgy jutott el a potluckra, hogy most jelenleg Magyarországon tartózkodik, itt készül fel a közelgő lépcsőfutó világbajnokságra. A Gellért hegy lépcsőin felfutva edzve készül fel a megmérettetésre. A világbajnokság helyszíne amúgy egy több mint 400 méter magas felhőkarcoló lesz... Azt hiszem nem kell ecsetelnem, hogy ez az egyik legkeményebb sportág. És a tavalyi világbajnok Tim VanOrden volt.

Tim 1998 óta követi a vegán étrendet, ezen belül is a makrobiotikus étrenden élt 2004-ig. Ekkor váltott át az élő nyers étrendre. Az ok az volt, hogy a makrobiotikus étrend megbetegítette és akkor tanácsolták neki, hogy próbálja meg az élő ételeket, mert az segít. És így is lett. Timnek néhány hét alatt elmúltak az egészségügyi panaszai, kiugróan megnőtt a sport teljesítménye. (fiatal korában atlétizált) Ekkor határozta el, hogy kimagasló sport teljesítményével fel szeretné hívni a figyelmet erre az életmódra. Ehhez a hosszú távfutást, a hegyi futást és a lépcső mászást választotta. Azért ezeket, mert nem igényelnek különösebb technikai tudást, ellenben nagyon jó tüdő, erős szív, és acél edzettségű izmok szükségesek. Elmondása szerint most 41 évesen jobb formában van, mint 20 évesen amikor az egyetem alatt versenyszerűen atlétizált. S hogy nem levegőbe beszélt szavak amiket Tim mond létrehozta az un. "Running Raw Project" -et, dokumentálva a teljesítményeit: Tim weboldalán (runningraw.com) nyomon követhetőek a verseny eredményei, és számos tanácsot kaphatunk az étkezéssel és az edzéssel kapcsolatban is. S hogy a nyers étkezés mennyire nem utópia, hanem a jövő életformája mutatja az is hogy Los Angelesben több mint 20 nyers-vegán étterem van és itt él a legnagyobb nyers közösség is: több ezer követőről van szó.

Tim étrendje amúgy a következőkből épül fel:
  • számos fajta gyümölcs az évszakoknak megfelelően
  • változatos fajta leveles zöldek
  • nagyon kevés olajos és csonthéjas mag
  • [ és természetesen NEM fogyaszt "szuper food" -ot, vitamint, táplálék kiegészítőt (ezek mind pénzkidobás és nem javítják teljesítményt) ]
(természetesen az összes összetevő nem hőkezelt és nem feldolgozott. Mind nyers és friss állapotú.)

A napi étrendje a következőképpen néz ki:
  • reggelre zöld turmix az un. "green smoothie"
  • napközben különféle gyümölcsöket fogyaszt
  • estére egy hatalmas tál saláta, szezonális zöldségekből
Tim megosztotta velünk a kedvenc zöld turmix receptjét is:
  • 2 érett banán
  • 6 nagy nyers datolya
  • 3 nagy levél leveles kel
  • 2 evőkanál hántolt kender mag (esszenciális fehérjék és zsírsavak találhatóak benne)
  • 1 evőkanál lenmag (kimagasló omega 3 zsír tartalma van)
  • 1 evőkanál "dulse" alga (kiváló mikro tápanyag forrás)
  • 1 csipet fahéj
  • 2 csésze szűrt víz
Az összetevőket összeturmixolja egy erős turmixban.

Néhány apró jó tanács Timtől:
  • mindig nagyon alaposan rágjuk meg a turmixot és minden ennivalót. Az emésztés ugyanis már a szájban elkezdődik! Egy átlag ember több mint a 60% át az energiájának elhasználja az emésztésre. Egy alapos rágással nyers étrned esetén ez lecsökkenthető 20% alá!
  • a gyümölcsöket ne préseljük ki! A gyümölcsök egészben komplexek. Ha kipréseljük, azzal igencsak megugorhat a vércukorszintünk ami nem jó a hasnyálmirigynek. A turmixban lévő rost azt szolgálja hogy lassabban szívódjon fel a gyümölcs cukor. Ugyanígy fontos a zöld levelekben lévő rost is.
  • a szárított ételek dehidratálnak, hacsak lehet együnk nyers és lédús zöldséget/gyümölcsöt/zöld turmixot (nem hangzott el, de a magvak beáztatása és így élővé tevése is hasonlóan fontos)
És hogy így mennyire lehet hatékonyan táplálkozni? Tim a legkeményebb edzéses napokon se fogyaszt 1500-2000 kalóriánál többet! (példának okáért a testépítők és versenyszerűen sportolók akár napi 5000 kalóriát is fogyasztanak) A nyers evéssel nagyon hatékonnyá válik az "üzemanyag" felhasználása a testnek köszönhetően, hogy a test teljesen kitisztul és hatékonyabb lesz a felszívódás.

Hasonlóan meglepő volt, amit a súlynövekedésről írt. Általános tévhit, hogy a nyers evéssel a diétázó lesoványodik, legyengül. Nos az első pár hónapban valóban súlyvesztéssel kell számolni (ilyenkor kiürül a feles víz és zsír a testből) utána viszont a test elkezdi újra építeni magát és kikerekedik a nyers diétát követő személy. Természetesen fontos a sportolás is! A mellékelt képen látható hogy Tim vékony, de tiszta izom, "nincs rajta 1 gramm zsír se". Tim elmondta, azáltal hogy nyers evőként sportol 9 kilóval nyom többet, mint korábban! Természetesen ez a "plusz" mind tiszta acél izom.

Szintén érdekesség, hogy több sportoló felfigyelt Tim kiemelkedő teljesítményére, melynek az egyik titka a zöld turmix. A verseny előtt fogyasztott zöld turmix segítségével gyorsul a regeneráció, nyers étrenddel megelőzhető az izomláz is. Az alacsony fehérje fogyasztással, valamint, hogy az étrendünk lúgos még igen intenzív sport hatására se lép fel izomláz, mivel nem fog keletkezni túl sok tejsav. A bázikus étrend ugyanis oxigénben telítetté teszi a szervezetet, tehát intenzív sport után sem lép fel oxigén hiány az izomban. (ami a tejsavképződést létrehozza >>> izomláz)

Egy érdekességet mondott a fehérje bevitelről is: az embernek igen kevés fehérjére van szüksége, ami bőségesen fedezhető a leveles zöldekből és a kis mennyiségű magokból. Másrészt az élő enzimek fehérjék, tehát amikor a nyers ételekről beszélünk, akkor az azt is jelenti hogy az élő enzimek komplex fehérjékké állnak össze a testben. (ez egy friss kutatás eredménye)

Tim általános nyers étkezési tanácsai honlapján olvashatóak. Ezenkívül számos érdekes információs video található még a honlapján:

Ezen kívül audió interjű és fotó galéria is található a honlapon.


És ahogy szokás mondani szívvel csináljuk amit teszünk. Tim felhívta a figyelmünket a pozitív gondolkodásra, a pozitív célok kitűzésére és megvalósítására, hogy milyen nagy szerepet játszik az egészségünk szempontjából. Hisz hiába esszük a legegészségesebb ételeket, ha fejben problémáink vannak, akkor betegek leszünk.

Tim beszélt még az "epigenetika" -ról röviden. Felvázolta, hogy nem szükségszerű, hogy pl. rákban meghaljunk mert pl. erre hajlamosítóak a génjeink. A DNS ugyanis megváltoztatható! A nyers, élő enzimben gazdag ételek (és a pozitív attitűd) ugyanis képesek megváltoztatni a DNS-einket. Az egészet egy olyan hasonlatba helyezte, hogy a "recept" és a "szakács". A testünk működése a recept, mely mindig ki akarja javítani magát, meg akar újulni, túl akar élni. Mi vagyunk a szakácsok: attól függően, hogy "hogyan főzünk" lesz a végeredmény. Ha nem követjük a "receptet" kialakulnak a betegségek, ha követjük a receptet azaz figyelünk a testünk finom jelzéseire és igényeire, akkor egészségesek leszünk.

Végül pár szóban az edzésről: Tim javaslata az, hogy ha építeni akarjuk az izmunkat, az edzés befejeztét követő 30 percen belül együnk gyümölcsöt (bogyós gyümölcs a legjobb) így ugyanis megelőzhetjük, hogy az izmainkból kiürüljön a cukor és gyorsabb lesz a regeneráció, gyorsabb az izom épülése. Az edzés előtt és után a zöld turmix is kiváló.
Abban az esetben ha nem eszünk az edzést követően beindul a zsírégetés és nem lesz olyan gyors a regeneráció; (Megfelelően kialakított) nyers vegán étrend mellett nagyon alacsony a zsírbevitel, így ha nincs szükségünk a zsírcsökkentésre fogyasszunk gyümölcsöt az edzés után.

Tim munkássága számomra példaértékű és nagyon örültem, hogy találkozhattam egy ilyen karizmatikus és hiteles emberrel. Inspirál a személye, kutatásai, tanácsai, hogy kövessem a nyers életmódot. A nyers életmód nemcsak az egészség szempontjából esszenciális, hanem a legkörnyezetbarátabb módja is, mely pozitív hatással van a Földre is.

6 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Nagyon felvillanyoz, amikor olyan emberekkel találkozok vagy csak olvasok róluk, akik tudatosan követnek egy számukra meggyőződéssel vallott eszmét, irányzatot.
Működik ez "kicsiben" is, a mindennapokban is érdeklődéssel "kutatom" kit mi inspirál, kinek mi ad értelmet akár a napi penzumhoz.
Igaz ez sokszor valami anyaghoz kapcsolódó dolog, vagy hosszútávon egészség-, ill. szellemromboló motiválóerő, de azért szép számmal akadnak, akiknél inkább építő jellegű.

A bejegyzésben szereplő sportoló elismerést és csodálatot vált ki belőlem.

(arról lehetne esetleg tudni, hogy miért lett beteg a makrobiotikus ételtől? Nagyjából tudom mit takar, de konkrétan miért? a főtt dolgoktól?)

Szabó Gábor írta...

Köszönöm a kérdést. Nos nem beszélt Tim a betegségének az okáról. Tim nagyon diplomatikus, és udvarias ember, nyersevő irányzatokat sem minősített - pedig ott is van néhány fals irányzat, aminek a követése megbetegedést okoz.

Nos a válaszom, magam se tudom 100%-osan a miértet, természetesen vannak elgondolásaim és alátámasztásaim; a vegetárius fesztiválon neki fogom szegezni a kérdéseket Uhrin Olgának aki a téma nagy szakértője; magam is kíváncsi vagyok. És be fogok számolni a blogomban a témáról.

KryaSpirit írta...

Gábor!
Kíváncsi lennék a véleményedre, vagy az információidra, hogy melyik nyersevő irányzatok követése okozhat megbetegedést? Egyáltalán milyen irányzatok vannak? Én kettőt ismerek, van ennél még több is?

Szabó Gábor írta...

Kedves Benzsi!

Azok a nyers irányzatok nem optimálisak melyek nagyon sok olajos magvat és olajat hazsnálnak. (napi 5-7 dkg nál többet) Ez nincs jó hatással a szervezetre, hiába nyers állapotú.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Ahogy Benzsi is, én is érdeklődnék a nyerskoszt veszélyeiről, ha lehet. Mondok egy példát: valaki beleszeret a 811-be, de ilyen-olyan okok miatt nem jut hozzá máshoz, csak körtéhez, és az se bio általában. Tehát kimarad egy nagyon lényeges elem: a zöld.
Kb. mennyi idő múlva jelentkeznek a hiánybetegségek, milyen tünetekre kell feltétlenül odafigyelni?

Szabó Gábor írta...

A nyersevésnél az alábbiak a leggyakoribb hibák:
- kevés kalória bevitele
- túl sok mag (zsír) bevitele
- zöldek mellőzése > fel fog borulni a testbiológia, mert szükség van ásványi anyagokra a szervezetnek.

A véleményem az jelenleg, hogy a nyerstáplálkozást úgy érdemes csinálni, ha biztosítottak a körülmények és nem sanyargatásnak éli meg az ember és anyagilag is meg tudja ezt fizeti.

A vitaminhiányt esetleg lehet kivédeni jó minőségű vegán vitamin szedésével pl: Green Source - puritans pride cég terméke