Zöldturmixok az egészségért! - 2.

Korábban írtam már a zöld turmixok csodálatos hatásáról, és megosztottam néhány receptet is. Most olyan gyakorlati útmutatót/tapasztalatot szeretnék megosztani, ami egyébként nem szerepel a legtöbb könyvben, jómagam sok hónap kísérletezés, és utánajárás után jöttem rá ezekre a praktikákra:

1. Először is nézzük az alapanyagokra vonatkozó információkat:
  • leveles zöldön és gyümölcsökön kívül ne használjunk más összetevőket (esetleg kis vizet), mert így lesz a leghatékonyabb a gyógyító hatása, így emésztődik meg a leghamarabb.
  • A különféle leveles zöldeket viszont keverhetjük 1 turmixon belül, lágyabb ízeket kapunk, ez különösen akkor fontos ha olyan erősen aromás zöldet iszunk mint a zeller, kelkáposzta, spenót stb. Tehát az ideális recept: 1-5 féle levél zöld + 1-2 fajta gyümölcs. Törekedjünk az egyszerűségre egy étkezésen belül!
  • Hasonlóan nem javasolt a gyökeres zöldségek - gyümölcsök keverése, ezek sem emésztődnek megfelelően. Ha gyökeres zöldeket fogyasztunk, együk / igyuk levüket önmagukba. Ne feledjük, egy étkezésen belül a mono diéta adja a legtökéletesebb emésztést!
  • Mindenképpen kerüljük el, hogy olajos/csonthéjas magokkal dúsítsuk a turmixunk! A zsír akadályozza ugyanis a cukor felszívódását. Ez az oka lényegében a candida tünet együttesnek!
  • Szintén nem szükséges semmilyen "szuper food" hozzáadása a turmixhoz. A nyers élő ételek (megfelelően kialakított diéta esetén) tartalmaznak minden szükséges vitamint és nyomelemet amire a szervezetünknek szüksége lehet. A "szuper food" -ok felesleges pénzkidobás.
  • Szintén divatos manapság jégkásával készíteni a turmixokat. Ezt sem ajánlanám, mert a hideg ételek nincsenek jó hatással a gyomorra, a belekre. Úgy is mondják, hogy a túl sok hideg étel "kioltja az emésztőrendszer tüzét". Az emésztéshez a legideálisabb a szoba hőmérsékletű étel, vagy kicsit melegebb ha pl. nyers leveseket készítünk a hideg napokon.
2. Elkészítés:
  • Ha nyáron rendelkezésre áll bőséges mennyiségű zöld javaslom a zöldek léprés géppel való kipréselését. Az indok egyszerű: a lényeréssel akár 1 kg ! leveles zöldet is képesek vagyunk elfogyasztani egy étkezés alkalmával. Ha csak turmixot alkalmaznánk ez a mennyiség jóval kisebb lenne, mindössze 10-30 dkg. Ezen felül, ha mennyiségben rendelkezésre állnak a zöldek úgy gondolom felesleges a rostjukat megenni, mert keserűvé és túl sűrűvé teszi a turmixot. A gyümölcsöknek amúgy is van természetes vízben oldható rost tartalmuk (pektin), szemben a leveles zöldek a test számára alig feldolgozható rost tartalmával (cellulóz).
  • Ha kipréseltük a zöld levünket, akkor viszont a gyümölcsökkel már héjastól teljes állapotukban elturmixolhatjuk. Értelemszerűen a magokat (pl. őszi, sárgabarack), vagy egyes déli gyümölcsök (banán, narancs) héját eltávolítjuk.
  • A jó minőségű "green-smoothie" -hez, már csak egy jó minőségű, igazán erős turmix szükséges. A cél, hogy egy krémszerű elegyet kapjunk. A turmixolás a zöld levelekben és gyümölcsökben lévő sejtek nagy részét feltöri, ezáltal az értékes tápanyagok kiszabadulhatnak a sejtekből és könnyedén felszívódhatnak szervezetünkben. A felszívódás szó szerint már a szájban megkezdődik .
3. Fogyasztás és tippek:
  • A legfontosabb, hogy a zöld turmixokat mindig éhgyomorra fogyasszuk; ha a nap folyamán fogyasztunk olajos/csonthéjas magokat, olajos dolgokat, akkor azt a napi zöld turmixunk utáni étkezésen tegyük! Ha zsírosat eszünk a turmixunk előtt könnyen emésztési problémáink lehetnek: puffadás, szélgáz, tökéletlen emésztés. A zsíros ételek után a gyümölcsevés sem javallott ugyanezen okból!
  • Banálisan hangzik, de zöld turmixokat is rágjuk, kortyonként fogyasszuk. A magyarázat az, hogy az emésztés és felszívódás már a szájban elkezdődik! Én pl. az alkalmankénti 2-3 liter turmixot van hogy 1 óráig fogyasztok, apránként kortyolva.
  • És végül: kísérletezzünk bátran, találjuk meg a számunkra legjobban tetsző zöld-gyümölcs kombinációkat!
Azt gondolom ezek a legfontosabb alapok, melyek a mindennapokban alkalmazandóak. Ha többre vagy kíváncsi javaslom meglátogatni Tim VanOrden nyers maratoni futó (angol nyelvű) weboldalának recept és előadás szekcióját.
Ezen kívül Victoria Boutenko: Green for life és Green Smoothie revolution c. könyvét ajánlom olvasásra. (egyelőre csak angol nyelven rendelhető meg)

2 megjegyzés:

Gitta írta...

Gábor, a Green for life című könyv megtalálható Urbán Vali fordításában és kiadásában a "A nyers étel csodája" című könyvben. Ez a könyv két könyvet foglal magában, és ez a zöld turmixokról szóló könyv a második.

Szabó Gábor írta...

Én a Green Smoothie Revolution c. könyvet keresem. Ez már egy bővített komplexebb könyv a zöld trutyikról ;)

Közben találtam helyet ahol meg is lehet rendelni:
(és más angol és más idegen nyelvű könyv is megrendelhető itt)

Bestsellers Könyvesbolt:
http://www.bestsellers.hu/hu/index.asp