Az allergia és annak kezelése

Az allergia manapság népbetegségnek számít. Érdekes visszássága a nyugati társadalomnak, hogy az egyre javuló életkörülmények ellenére, egyre jobban romlik a társadalom egészségi állapota. Egyre több gyógyszert kénytelenek szedni az emberek, egyre sterilebb körülményeket igyekeznek teremteni... és mind hiába.

Mi az allergia?
"Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb."

Az "allergia gyógyíthatatlan" mondja az orvostudomány... De mi történik, ha mögé nézünk az orvosi kezeléseknek? A tünetek enyhítése, a test válasz reakciójának elnyomása a gyógyszerek segítségével. De tisztába kellene lennünk, hogy ezzel a probléma forrását nem oldottuk meg, ettől még ugyanolyan betegek vagyunk csak a gyógyszerek segítségével valamelyest enyhítettük az allergiás reakciókat.

S hogy a probléma nem kicsi, a felmérések szerint évente 5% -al nő az allergiások száma a világon ! Ez mára sok millió embert jelent szerte a világon.

De nézzük az okokat, hogy jutottunk idáig:
  • egyre több adalék anyagot fogyasztunk élelmiszerek formájában (ez évente kb. 4-5 kg ! adalékanyagot jelent egy átlagos vegyes étrend esetén), valamint egye jobban romlik az élelmiszerek minősége, melynek fő oka az egyre nagyobb feldolgozottság és finomítás.

  • levegő szennyezettsége az ipar és a gépkocsik által kibocsátott mérgező anyagok okán. Ugyanide tartozik, hogy egyre több vegyszert használ a mezőgazdaság, melyek nem teljesen bomlanak le és így jutnak be a szervezetünkbe a táplálkozással.

  • szót kell emelni a védőoltások mellékhatásairól, az antibiotikumokról is melyekről kimutatták van kapcsolat az alleria kialakulásával. Akiket ilyen készítményekkel sokat kezeltek gyerekkorukban jóval nagyobb eséllyel alakul ki náluk az allergia különböző tünetei.

  • meg kell említeni lehetséges okként a kozmetikumokban és illatszerekben, tisztálkodó szerekben lévő adalékanyagokat, kemikáliákat, melyek szintén allergiás reakciókat válthatnak ki sok emberben. Egy ember élete során rengeteg vegyszert ken magára ezen pipere cikkek használatával.

Az allergia kivizsgálására többféle módszer létezik:
  • Hagyományos orvosi tesztek:
    • bőrtesztek
    • vérvizsgálat
  • Természetgyógyászati módszerek:
    • kineziológiai izomteszt
    • elektzro-akupunktúrás módszer un. "vega teszt"
    • Coca féle pulzusteszt

Az allergiás reakciót a következő dolgok válthatnak ki (a teljeség igénye nélkül):
  • Élelmiszerek:
    • különféle húsok
    • tojás
    • tej és tejtermékek (főként a sajt)
    • szója
    • olajos magvak
    • citrusfélék
    • eper
    • glutén
    • kakaó és csokoládé, stb.
  • házi por atkájának ürüléke
  • állati szőrök, tollak
  • növényi pollen
  • penészgombák
  • fémek
  • gyógyszer
  • lanolin és formaldehid alapú pipere cikkek
  • napvédőszerek zsíranyagai
  • fokrémekben lévő adalékanyagok
  • édesítőszerek
  • ruhaanyagokban található peszticidek, festékek, imperáló és tartósító szerek
  • rovar ölő szerek
  • tisztítószerek
  • festékek, stb.

Az allergia leküzdésének 3 fő módszere:
  • A szervezet belső sejt szintű megtisztítása és annak megtartása az étrend segítségével és így az immunrendszer megerősítése
Ahhoz, hogy a szerveztünk minél sikeresebben tudjon megküzdeni az allergénekkel, elengedhetetlen tényező a szervezet méregtelenítése. Ez segíteni fog abban, hogy kiürüljenek a méreganyagok a testből, melyek gyengítették az immunrendszer működését.
A növényi étrend fontosságát is hangsúlyoznám mely segíteni fog az immunrendszer megerősödésében. A legoptimálisabb a vegán (tisztán növényi) étrend követése.

A szervezet megerősítésében jótékonyan hat:
- a friss tiszta levegőn tartózkodás, sportolás
- reflexológia
- biorezonancia
- kineziológia
- energetikai kezelés
-stb.
  • Az allergén anyagok mellőzése, ezzel a kereszt allergiák kialakulásának elkerülése
Azt gondolom az allergiás panaszok csökkentésének egyik szintén fontos tényezője, hogy ha tudjuk mire vagyunk allergiások főként a kezdetekben igyekezzük mérsékelni az azzal való találkozást, különösen igaz ez a felsorolt allergiát okozó élelmiszereke, melyeknek fogyasztásával súlyosbíthatjuk más típusú allergiánkat ezért a következő helyettesítéseket javaslom :

- hús helyettesíthető: szejtán (búzahús), TOFU, szója termékek (kivéve ha szója allergiások vagyunk)
- tojás helyettesíthető számos módon: ld. Kálmán Renáta tojáshelyettesítő tanácsait
- tejtermék kiváltható: gabonából, szójából, mandulából készült tejjel, létezik növényi alapú sajt, növényi yoghurt, növényi tejföl, növényi sajt is, melyek megtévesztésig hasonlítanak az "igazira"(ezek könnyen beszerezhetőek reform élelmiszer boltokban, de mi magunk is elkészíthetjük a legtöbbüket)
- szója helyettesíthető számos más hüvelyessel: vörös/barna lencse, sárga/zöld/csicseri borsó, babfélék melyek sokféleképpen fogyaszthatóak
- glutén érzékenység esetén: bátran fogyasztható a köles, hajdina, kukorica, barna rizs, burgonya, amarant, gesztenye lisztjei és pelyhei.
- kakaó helyettesítése: a karob por használatával oldható meg.

- szintén fontos tényezőnek tartom a természetes alapanyagú pipere és tisztító szerek használatát, mellyel szintén csökkenthető a szervezet kemikáliákkal való terhelése.
  • Allergia lelki okainak feltárása és megoldása
Ritkán szoktam említeni a betegségek lelki hátterét, de ezúttal azt gondolom érdemes megvizsgálnunk a rejtett konfliktusokat, a ki nem mondott érzelmeket, sérelmeket. Tudjuk hogy a psziché képes betegségeket alkotni. Számos módszerrel feltárhatjuk ezen hátsó okokat, mellyel szintén közelebb kerülünk a gyógyuláshoz.


Összefoglalva az allergiával kapcsolatos gondolatokat, elmondható, hogy a tüneti kezelés helyett forduljunk az oki tényezők feltárásához, szervezetünk megtisztításához és immunrendszerünk megerősítéséhez. Így képesek leszünk olyan állapotba kerülni, hogy erős allergiás terhelés mellett nem vagy alig észlelhető panaszokkal túlélhetjük az allergiás szezonokat. Ezt saját tapasztalataimmal is megerősíthetem hisz valaha én is allergiával és asztmával küszködtem, melynek mára nyoma sincs. A gyógyulás nem lehetetlen tehát.

4 megjegyzés:

Gitta írta...

Gábor, köszönöm ezt a bejegyzést, már hetek óta készülök én is írni az allergiáról. Most csak ehhez kiegészítésképpen dobtam fel pár sort, az én allergiám is elmúlt! Nyomtalanul! Igaz, évek óta már egyre jobb volt a helyzet, de idén teljesen tünetmentes voltam.
A gyógyulás tényleg nem lehetetlen!

Renata Kalman írta...

Annyit tennék hozzá, hogy a zabot sem eheti a gluténre érzékeny. De a barna rizs, a burgonya, az amarant, a gesztenye mehet. Ezek lisztjei, pelyhei.

Igen, a lelki okok lehetnek nagyon erős kiváltói az allergiának. Saját tapasztalatok mutatják.

Szabó Gábor írta...

Reni, köszönöm a kiegészítést, javítom a blogbejegyzésben!

Fogyás írta...

Nem rég találtam rá az oldalra és nagyon nagyon tetszik. Hihetetlenül pontosak a megfogalmazások. Köszönök mindent :)