Jala Neti - avagy mindent az orr öblítésről


Nem szokványos egészség megőrző technikáról szeretnék most beszámolni. A test megtisztításának hat jógikus gyakorlata közül az egyik a jala neti, avagy az orrüregek átmosása.
(Összesen 6 úgynevezett satkarma - tisztító gyakorlat van. A satkarmák célja nem más mint a fizikai és mentális egészség megőrzése és nagy szerepük van a betegségek megelőzésében és kezelésében is.)

Abban nyújt segítséget ez a technika, hogy az orr járatai átjárhatóak legyenek és könnyed legyen a légzés. Ezt az állapotot természetesnek vesszük, de ha valaki allergiás, vagy megfázik és eldugul az orra a váladéktól, akkor jól jön ez a segítség. Akkor is nagy haszna van az orrüreg átöblítésének, ha poros helyen jártunk és úgy érezzük belement a por az orrunkba. Bizonyára ismerős a szituáció. Nem mindegy, hogy a szervezetünk nyálkát termelve lassan "kiköhögi" magából ami nem oda való, vagy gyors segítséggel megtisztítjuk az orrjáratokat. Összefoglalva az előnyök ezek tehát:
  • Eltávolítja az összes port és baktériumot az az orrüregből
  • Erősíti a látást és könnyít a fáradt szemeken
  • Segíthet a fejfájáson, a szénanáthán és az allergia leküzdésében
  • Előnyös az alkalmazása asztmásoknak, hürghurutban szenvedőknek és javítja a szagló idegek érzékenységét is
  • A memória, a vizualizáció és a koncentráció képesség javításában is szerepet játszik rendszeres alkalmazás esetén, jótékonyan hat az idegrendszerre is.
Ezeket a jótékony hatásokat élvezhetjük, ha minden nap elvégezzük a gyakorlatot. Túlzás nélkül mondhatom saját tapasztalatom alapján, minden reggel átöblíteni és megtisztítani az orrunk járatait ugyanolyan napi rutin, mint a fogmosás. És kb. ugyanennyire is egyszerű. :)

Ezzel a technikával akkor ismerkedtem meg, amikor elkezdtem jógázni. A mai napig minden nap elvégzem, ha elutazom nem megyek sehova a neti kannám nélkül, teljesen a napi reggeli rutinommá vált. :)

Ha valaki bátortalan lenne elsőre a kivitelezésben egy gyakorlott jóga oktató segíteni fog a technika helyes elsajátításában. Gyakorlatilag minden autentikus jóga iskolában oktatják a technikát. Túlzás nélkül elmondhatom, hogy nemcsak jógát gyakorlók végzik el nap mint nap ezt a rutint, bárki számára könnyen megtanulható és elsajátítható és ajánlható. Különösen azoknak javallom akiknek gyakran eldugul az orruk / allergiában szenvednek / poros, szennyezett helyen tartozkódnak több kevesebb időt.
FIGYELEM! Akinek viszont krónikus orrvérzése, orrpolipja, vagy erőteljesen torzult orrsövénye van, kérje ki kezelőorvosa tanácsát, mielőtt használni kezdené a neti kannát, nehogy súlyosbítsa az állapotát.
A gyakorlat pontos leírását az AUM magazin cikkéből másolom:

A neti kanna
A neti elvégzéséhez egy speciális edény, a neti kanna szükséges, mely segítségével a sós víz az orrjáratokba vezethető. Különböző formájú és anyagú edényeket lehet beszerezni. A legalkalmasabb formájú edény az ún. neti lota, mely a mellékelt ábrán is látható. A leghigénikusabb a sárgarézből kovácsolt kanna, de jó szolgálatot tesz a műanyagból készült darab is. Fontos az is, hogy a kanna kifolyó része megfelelő kialakítású legyen, jól illeszkedjen az orrnyílásba.

Ami tisztít: a sós víz
A gyakorlat elvégzéséhez vegyünk tiszta, langyos (testmeleg) vizet, és oldjunk fel benne tiszta sót. Fél liter vízhez kb. egy kávéskanálnyi só szükséges. Várjuk meg, míg a só tökéletesen feloldódik a vízben. Gyakori az a kérdés, miért van szükség a sós vízre, a sima víz miért nem alkalmas a célra? A válasz nagyon egyszerű és teljesen gyakorlatias. A sós víz ozmotikus nyomása jóval nagyobb, mint a tiszta vízé, minek következtében a sós víz nehezebben szívódik fel az orrban lévő hajszálerekbe, mint a sima víz. Ha a gyakorlatot sima vízzel végezzük, kellemetlen, vagy enyhén fájdalmas, csípő érzést tapasztalhatunk az orrban. Ezért javasoljuk inkább a sós vizet, hozzátéve, hogy a kellemtelenségek ellenére a sima víz is teljesen veszélytelen. Egyszóval a jala neti gyakorlásához a sós víz a legalkalmasabb, mert miközben átmossa és megtisztítja az orrjáratokat a szennyeződésektől, nem szívódik fel az érzékeny nyálkahártyába, s így semmilyen kellemetlen érzést nem okoz.

A Jala Neti kivitelezése
Töltsük meg a neti kannát az előkészített sós vízzel. Helyezzük egyik tenyerünkbe az edényt, és a kifolyót illesszük óvatosan az orrnyílásunkba, ahogyan az a fenti ábrán látható. Mindig a szabadabb orrnyílásba vezessük először a vizet. Ne nyomjuk túl erősen a szárat az orrunkba, csak éppen annyira, hogy az tökéletesen, szivárgás nélkül kitöltse az orrnyílást.

Tegyük fel, hogy a bal orrnyílás a szabadabb, így azon töltjük be először a vizet. Derékból dőljünk kissé előre , és a fejünket döntsük erőteljesen jobbra, és enyhén előre. Ezzel egyidejűleg a neti kannát bal kezünkkel felemeljük, így a víz befolyik a bal orrnyílásba. Szánk legyen nyitva, hiszen a légzés szájon keresztül történik. Ha a kanna megfelelőhelyzetben áll, és a fejünket megfelelő szögben döntöttük oldalra, és a kanna szára hézagmentesen illeszkedik az orrnyílásba, akkor a baloldalon beáramló víz simán áramlik kifelé a jobb orrnyíláson. Az sem probléma, ha egy kevés víz a szájba, vagy a torokba jut, bár ha a gyakorlatot helyesen, megfelelően ellazítva végezzük, ez nem fordulhat elő. Hagyjuk, hogy a vizet 10-20 másodpercen átfolyni, majd fejünket kiegyenesítve, húzzuk ki a neti kanna szárát orrunkból. Távolítsuk el a szennyeződéseket az orrjáratból úgy, hogy a bal orrnyílást befogjuk, és gyors, erőteljes kilégzéseket végzünk a jobb orrnyíláson át. Nem kell túl erősen fújni a levegőt, mert az sérülést, vérzést okozhat, illetve felnyomhatja a vizet a hallójáratba, ami kerülendő. Egyszóval érzéssel, de határozottan végezzük a fújtató kilégzéseket, és a belégzés eközben szájon át történjék. Néhány fújtatást követően zárjuk a jobb orrnyílást, és hasonló módon, néhány fújtató kilégzést végzünk a bal orrnyíláson át. Majd a jobb orrnyílásba vezetve a vizet megismételjük az egész eljárást. Utána elvégezzük mindkét oldalra még egyszer a gyakorlatot.

Az orrjáratok kiszárítása: a gyakorlat befejezése után az orrjáratokat ki kell szárítani, és a maradék szennyeződést el kell távolítani. Ehhez álljunk egyenesen. Derékból hajoljunk előre, úgy, hogy a törzs kb. vízszintes legyen. Hüvelykujjunkkal oldalról zárjuk az egyik orrnyílást, és a szabadon maradó orrnyíláson át végezzünk gyors egymásutánban 10 erőteljes fújtató légzést. A kilégzéseken legyen a hangsúly, hiszen ez távolítja el a maradó szennyeződést. Ismételjük meg a fújtató légzést a másik orrnyíláson át is tízszer, majd mindkét orrnyílást szabaddá téve a páros orrnyíláson át is tízszer.

Ez az egyszerű gyakorlat a legtöbb szennyeződést eltávolítja az orrjáratokból. Ha úgy érezzük, hogy az orrunk még nem teljesen tiszta, vagy száraz, ismételjük meg a fújtató légzéseket, mindaddig, míg az orrjáratok teljeseri szárazzá nem válnak.

Aki, úgy érzi nem biztos a technika helyes végrehajtásában, az alábbi (angol nyelvű) videó segít a helyes kivitelezésben:

7 megjegyzés:

Szamóca írta...

Nagyon jó, hogy írsz erről!
Bizony én is évek óta alkalmazom mindennap és nagyon-nagyon jó. Bár én este szoktam és a bemásolt technikát leegyszerűsítve csak úgy szoktam, hogy betöltöm az egyik oldalról, majd orrfújás, aztán töltés a másik oldalról, alapos orrfújás, hogy minden víz távozzék és kész.
Nekem nagyon sokat segített az allergiámon, illetve az arcüreggyulladás is gyógyítható, megelőzhető vele. Ha érzem, hogy bújkálna egy kis nátha bennem, akkor pedig sűrűbben alkalmazom és nem alakul ki semmiféle nátha, orrdugulás...stb.
Szóval, tényleg nagyon jó!
Neked is ilyen kannád van, mint a képen? És te hol vetted?

Szabó Gábor írta...

Igen, pont ilyen sárgaréz neti kannám van. :)

Én a JMÉ jóga központban vásároltam. Ha érdekel, meg tudom adni az elérhetőséget. Az AUM jógamagazinban is vannak neti kanna beszerzési lehetőségek.

A technika pontos végrehajtása javallott. Este nem jó a netizés, mert ha esetleg nem ürül ki minden víz, akkor felmehet más üregekbe a víz ami gondot okoz.

Szamóca írta...

Köszönöm, nekem is van egy kézi készítésű agyagkannám. Csak még nem láttam ilyet, mint a képen, azért érdeklődtem.
Tapasztalataim szerint alapos orrfújással minden víz kiürül rendesen. Azért szeretem este végezni, mert így jobban kapok éjszaka levegőt és nagyon kellemetlen az aznapi porral, piszokkal az orromban lefeküdni aludni. Múltkor egy vidéki lakodalomban voltunk, amit az udvaron a porban tartottak. Este netizés közben csakúgy dőlt a sár az orromból, kár lett volna reggelig benne hagyni...
Évek óta így használom és még nem lett tőle bajom.

Unknown írta...

Szia Gábor,

szeretnék én is egy ilyen kis kannácskát, megírnád a jógaközpot elérhetőségét?... amit találtam a neten; VIII. kerület Baross u. 121. ez lenne? :)

Előre is köszönöm a választ!

Norka írta...

Kedves Gábor!
Mostanában találtam a blogodra -nyilván nem véletlenül:)-, én nem régen kezdtem használni a netit, és fantasztikus élmény. A táplálkozásról szóló írásaid is nagyon tetszenek!
Még jelentkezem...:))

Timcsillag írta...

Kedves Gábor!

Sajnos én is azok közé tartozom akiknek az esti netizés a jobb, mivel enyhe orsövényem van és ha lefelvés előtt nem tisztítom ki az orrjáratokat akkor nagy valószínűséggel arra ébredek, hogy félig totálisan bedugultam. Ilyenkor nagyon ügyelek rá, hogy teljesen kiszárítsam az orrüregeket. Ha úgy érzem akkor reggel is netizek. De mióta használom a neti kannát azóta éjjel újra kapok levegőt és a kritikus orrnyílásom is egyre jobban működik.
Köszönöm, hogy írtál a netiről.

Krisztián írta...

Szia! Működik még ez a blog? Tudnál segíteni abban hogy milyen sót érdemes használni ill. honnan lehet egyszerűen beszerezni? Eddig gyógyszertári sót használtam, de nem vmi egyszerű a beszerzése. Köszi.