Zöld levelek szerepe az egészséges táplálkozásban

Sokan nincsenek tisztában a zöldségek evésének fontosságával, még kevesebben ismerik a különbséget a különféle zöldség részek között. Téves ugyanis az a nézet, hogy minden "zöldség" egyforma. Ugyanis a zöldségek legértékesebb része a levél, mely tápanyag összetételben jelentősen különbözik a termés illetve a gyökér résztől. A levelek legkiválóbb összetevője a klorofill, mely igen erőteljes méregtelenítő és lúgosító hatással van a szervezetre. A levelek további jellemzője, hogy magas ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, így jelentős szerepük van a szervezet mikro tápanyag ellátásában. A másik fontos különbség, hogy a levelekben ugyan nincs keményítő (mely viszont a gyökerekben pl. van), ellenben a levelek kalóriára vetítve értékes fehérje tartalommal bírnak. A változatos és egészséges táplálkozásban napi szinten kellene ezeket a csodálatos növény részeket fogyasztani.
Fel fogom sorolni a leggyakoribb és legfontosabb Magyarországon is használatos zöldeket és tippeket adok arra, hogyan csempésszük be (nyers állapotban) őket a mindennapokba. Lássuk tehát őket.


Az egyik leggyakoribb és legismertebb zöld, számtalan fajtája van, főként fűszerként ismeretes. Tápanyag tartalma igen jelentős. Hozzáférhetősége kiváló: kora tavasztól késő őszig termeszthető. Felhasználása nagyrészt fűszerként ismert köretekhez pl. a klasszikus petrezselymes krumpli, vagy salátákban.

Alternatív felhasználása: zöld turmixokban, nyers salátákban is merjünk mennyiségben alkalmazni. A legízletesebb felhasználása a nyers lecsó: érett paprika, paradicsom és sok-sok petrezselyem nyersen leturmixolva.


Saláta fajták

Szintén nagyon ismert és főként tavasszal népszerű zöldről van szó. Tápanyag tartalma fajtánként változó. Azonban érdemes egész évben fogyasztani, hisz számtalan fajtája kapható szinte egész évben: fejes saláta, római saláta, jégsaláta, metélő saláta, stb.

Felhasználása salátaként a leggyakoribb, bátran keverjük más levelekkel/zöldségekkel a salátában. Öntetnek citrom levét, zöld fűszereket, és nagyon kevés olajat javaslok. Bátrak megpróbálkozhatnak a salátafélék turmixokban felhasználni. A saláták (főleg minél haragos zöldebb levelű) keserűek lehetnek, de más zöldeket/több gyümölcsöt felhasználva elnyomható a túlzott keserűség.


Zeller levél

Főként a gyökerét szokták fogyasztani levesbe, párolt zöldségként. Kiváló lúgosító hatása van (nyersen). Gyökerénél a szárzeller része még értékesebb, tápanyagokban igen gazdag. Hozzáférhetősége szinte egész évben rendelkezésre áll.
Felhasználása
igen sokféle lehet: gyökerének préselt leve kiváló böjti ivókúrákhoz (más lével gazdagítva), a szárzellert bátran lehet használni salátákba, finom ízt kölcsönöz, zöld-turmixba is javallott használata.


Ki ne ismerné Popeye kedvenc eledelét, melytől hirtelen nagyon erős lesz! Még ha a mese nem is teljesen igaz, a spenót vagy paraj az egyike a legértékesebb leveles zöldeknek, tápanyag tartalma (nyersen) az egyik legkiemelkedőbb, fehérje tartalma is igen értékes. Sajnos a köztudatban a paraj felhasználása többnyire a főzelékre korlátozódik, pedig nem kéne hogy így legyen. Meg kell jegyezni hogy oxiál-sav tartalma a hőkezelés hatására csapódik ki, ha nyersen fogyasztjuk nincs ilyen probléma. Több fajtája létezik: hagyományos spenót mellett az új-zealandi, és mustár spenót fajtája is igen elterjedt. Kora tavasztól késő őszig könnyen beszerezhető.

Felhasználása: a zsenge leveleket beletépkedhetjük a salátába, mennyiségi fogyasztása viszont csak zöld turmixokban lehetséges, így is számolnunk kell erős ízével, melyet más erős aromájú zöldek mint zeller, petrezselyem harmonizálhat. Kiváló tisztító hatással van a szervezetre nem véletlen hogy iparilag a spenótból vonják ki a klorofillt.A spenótnál kevésbé ismert zöld, mely szintén igen gazdag tápanyag tartalommal rendelkezik. Elmondható, hogy minél zsengébb a levele, annál finomabb. Az egészen zsenge hajtások bátran használhatóak salátába, zöld-turmixba is kiváló alapanyag. Nincs olyan markáns íze mint a spenótnak, igen leveses hálás zöld, és finom. A spenóthoz hasonlóan kora tavasztól az őszi fagyok megjelenéséig termeszthető, fogyasztható.


Főleg a késő őszi, téli, kora tavaszi szezon zöldje. Télen a nagy ínségben csillapítja zöld éhségünk. Sokan csak főzeléknek, leves betétnek ismerik, pedig nyersen is nagyon finom. Íze nem erőteljes, nem rágós, könnyen fogyasztható értékes tápanyagokban gazdag zöld. Két fajtája is létezik: a pak-choi és a pe-tsai.

Felhasználását főként salátákba javaslom, önállóan fogyasztva is megállja a helyét főtt ételekhez. Ha kínai kelből készítünk salátát mindig gazdagítsuk a salátánk többféle zöldséggel, használjunk zöld fűszereket, citrom levét az ízek kiemeléséhez, mert amúgy elég jellegtelen.


Kelkáposzta

Nyár végétől tavaszig van a fő szezonja. Főként főzelékként és rakott káposztaként ismert az elkészítése. Kevesen tudják, hogy kiváló kalcium forrás, de más mikro tápanyagokban is gazdag. Téli vitaminbomba. Húsos, erőteljes aromájú levelei rágósak, nyersen fogyasztása csak zöld-turmixban lehetséges. A legízletesebb kombináció a narancs-kelkáposzta párosítás egy kis gyömbérrel jól összeturmixolva. Nyáron kapható zsengébb változata a fodros vagy leveles kel.


Szinte egész évben kapható zöld. Bár nem kifejezett lágy a textúrája, mégis elkészítése számos variációban ismert. Tápanyagokban gazdag, magas rost megtisztítja az emésztőrendszert, lékúrákhoz is javasolják. Több fajtája ismert: sima zöld káposzta, vörös káposzta.

Nyersen is bátran fogyasztható, apróra reszelve salátaként, vagy saláták alkotórészeként. Érzékeny gyomrúak felpuffadhatnak tőle, de ez csak annyit jelent nem elég jól működik az emésztőrendszerünk. Zöld fűszerekkel, köményfélékkel kitűnően harmonizál. Turmixolni magas rost tartalma és erőteljes íze miatt kevésbé javasolt.


Sárgarépa zöld


Általánosan ismert felhasználás szerint az emberek csak a sárgarépa gyökeret használják, a zöldjét értéktelen hulladékként kidobják. Pedig nem kéne, hogy így legyen, hisz a sárgarépa levele is fogyasztható, sőt azt kell mondjam igen értékes tápanyag forrás. Mivel nem ismert zöldjének felhasználása, sajnos tápérték táblázatot nem tudok mellékelni, de hasonlónak gondolom a petrezselyem tápértékével. Igen erőteljes, markáns íze korlátozza a felhasználását, de a friss hajtások a turmixban nagyon finom ízhatásokat tudnak előhozni, mindenképp javaslom más zöldekkel együtt használni turmixban.


Ehető gyomnövények

Elsőre abszurdnak tűnhet az ötlet, pedig akár természetes is lehetne. Régen az emberek a megtermelt élelmiszerek hiányában a vadon növényeit gyűjtögették be, hogy túléljék az ínséges időket. Ma a városiasodás korában természetesen a vadnövények fogyasztása kuriózumba megy, ez nem is csoda, hisz a városban ki merné leszakítani a szennyezett növényt.
Aki ilyen csemegére vágyik érdemes odafigyelni, hogy tiszta helyről, lehetőleg minél távolabb a város szennyezettségétől gyűjtse be ezeket a növényeket, melyek értékes tápanyagokban gazdagok. És mit lehet enni? Álljon néhány példa:

  • gyermekláncfű vagy pitypang levél
  • tyúkhúr
  • útilapu
  • mezei sóska
  • medvehagyma levele
  • parajlibatop, stb.
Természetesen a lehetőség ennél még bővebb melyről olvashatsz a terebess oldalán.


Láthatjuk, hogy a zöldek fogyasztásának számtalan lehetősége van szinte az egész évben, fogyasztásával értékes tápanyagokhoz juthatunk a szervezetünk számára legkönnyebben feldolgozható formában. Akik még nem barátkoztak meg a salátákkal, azoknak nagyon javaslom a zöld turmixok fogyasztását, amiről korábban már részletesen írtam. Bízom, abban hogy egyre több ember ismeri fel a zöldek egészségben betöltött szerepét és egyre nagyobb részt kap a mindennapi táplálkozásban.


1 megjegyzés:

Norka írta...

Szia Gábor! Ahogy ígértem, újra itt vagyok! Most Te is látogass el hozzám, vár ott rád valami!