Tavaszköszöntők: a medvehagyma és az újhagyma

Bár már javában tart a szezon, mégis úgy gondolom érdemes írni a tavaszt köszöntő friss zöldekről a medvehagymáról és az újhagymáról. Tápértékük esszenciális a tavasz szűkös időszakában, amikor nagyrészt még csak a fóliás primőr termékek érhetőek el a piacon. A primőrök hátránya a drágaságuk és mivel nem szezonálisak, tápanyag értékük is csekélyebb. Sajnos a tavalyról elvermelt / elraktározott zöldségek, gyümölcsök is kifogyóban vannak, ha már ki nem fogytak teljesen. A tavaszi zöldek változatosságot nyújtanak és éltető tápanyagokkal töltik fel a télen kimerült szervezetet, ha nem figyeltünk oda a táplálkozásunkra.

Az utóbbi években lett divatja, jómagam is korábban egyáltalán nem ismertem. Pedig feltehetően nőtt bőségesen az erdőkben. :) Tavaly ettem először Gitta által rendezett nyers potluckon. Sajnos akkor már a szezonja lecsengőben volt, így el kellett halasztani a nagy medvehagymázást. Idén viszont szerencsém volt, hisz a lombos erdők elmaradhatatlan aljnövényzete a medvehagyma, így különösebb erőfeszítést se kellett tennem hogy rátaláljak jól fejlett példányokra. Várpalotára-Várvölgyig vezetett a kirándulás, ahol összefüggően terült el a hatalmas "medvehagyma-mező". De aki nem ezen a környéken lakik, egészen biztosan talál lakókörnyékén is medvehagymát. Sokak annyira megszerették, hogy kiskertben maguk termesztik ezt az évelő hagymafélét. Sok piacon is kapható kb. 300 Ft/csokor áron. A medvehagyma szedési ideje mindössze pár hét. A fényes, lágy, lándzsa alakú leveleket csak a medvehagyma virágzásáig szedhető, utána be kell érnünk annak szépségével.

A medvehagyma tulajdonságai azonosak a fokhagymáéval (enyhe fokhagyma íze is van), néphagyomány szerint gyógyereje mégis nagyobb. Különösen alkalmas salaktalanításra.

A medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz. A medvehagyma hamar kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is. A bélműködés javulásával megszűnnek azok a panaszok is, amelyek különösen idős embereknél valamint a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége vagy lanyha működése következtében lépnek fel.
A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás. A magas vérnyomás lassan szűnik meg. A medvehagyma-bor csodálatos orvosság azon idős emberek számára, akiket mellkasi elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz. Idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj. Az idős korban oly gyakori tüdőkór és vízkór esetében is a legmelegebben ajánlható gyógyszer.
A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését.

Gyógyhatása főként nyers állapotában fejti ki, felhasználásához néhány ötlet:

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon/medvehagyma.html

A tavasszal ismert "újhagyma" nem más mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött kis teljesen. Egész évben jól hozzáférhető alapanyagról van szó (hajtatható is), mégis tavasszal van a legnagyobb jelentősége, hisz hozzájárul az egészség megőrzéséhez:
  • segít megelőzni az érelmeszesedést
  • emésztést serkentő hatású
  • légúti megbetegedések gyógyszere
  • rákkal szemben védő hatású
  • B1, B2, C vitamin és nikotinsav, vas, jód, kálium, foszfor, szelén, kalcium és cink található benne.
Az újhagyma felhasználása hasonló a medvehagymáéhoz. Szószokba, pástétomokba, salátába, ételekhez fogyasztható, ételeket lehet ízesíteni vele. Nyersen a legmarkánsabb az íze, gyógyhatása is így érvényesül leginkább.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kérlek ne értsétek félre, de talán a kezdők nem tudják:
VIGYÁZAT nagyon hasonlít a rendkívül mérgező gyöngyvirág levélre. Ha NINCS hagyma szaga a levélnek, akkor gyanakodjunk!
Bocsánat a beleszólásért.
Üdv: E

Kisvic írta...

Nem mondod, hogy itt voltatok nálunk medvehagymázni!! Ha ezt tudtam volna... De kár.

Cukorbeteg írta...

Szia én cukorbeteg vagyok, és nagyon hasznos volt számomra is a bejegyzés. Köszönöm