NEWSTART


Akár egy titokzatosan hangzó angol nyelvű "reklám szó" is lehetne a blog bejegyzés címe, de ezúttal ez nem az, aminek látszik. A NEWSTART egy könyv címe, mely komplexen foglalkozik a fizikai egészség témakörével. (főként az étkezéssel)

Hisz a NEWSTART ezt jelenti:
Nutrition / Táplálkozás /
Exercise / Testmozgás /
Water / Víz /
Sunshine / Napfény /
Temperance / Mértékletesség /
Air / Levegő /
Rest / Pihenés /
Trust / Bizalom /

De most mégsem könyvismertetőt tartanék, hanem a NEWSTART filozófiát bontanám ki a saját gondolataim szerint. Nézzük tehát a mozaikszót, egyenként, szerintem:

1. Táplálkozás:
-Az utóbbi másfél évtizedben felértékelődött a táplálkozás szerepe az egészség megőrzésében, ugyanakkor nincs még egy olyan téma, ami körül ennyi vita és ellenvélemény alakult volna ki. Hisz annyi siker terápia és diéta látott már napvilágot, hogy nehéz követni a "trendeket"; és ezzel párhuzamosan szinte nap mint látnak akár egymásnak ellentmondó kutatások is, hogy épp mi az egészséges. Valljuk be ez egy nagyon ingoványos ösvény egy laikus számára, ha csak a médiából tudakolózik. (Hisz sokan nem tudják egyes kutatások mögött különböző gazdasági és cég csoportosulások állnak, attól függően, hogy mit akarnak bebizonyítani)

Éppen ezért szerintem érdemes a józan észre és olyan ismeretekre, forrásokra támaszkodni, melyek nem áru kapcsolásokból származnak, és alátámasztottak is. Persze ez még mindig kevés lehet, ezért sose érjük be kevesebbel, mint saját tapasztalatunkkal! Alapigazság, hogy testünk abból építkezik, amit elfogyasztunk. Nem mindegy tehát, hogy milyen alapanyagokból, milyen feldolgozási eljárással készítjük el a mindennapi betevőt és hogyan állítjuk össze az étrendet. Mindazonáltal, hogy kőbe vésett szabályok nem léteznek, de érdemes odafigyelni pár dologra, ami szerintem hasznos tanács amikről később még írni fogok, de ez a kérdéskőr önmagában egy akkora bugyor, hogy egyenként is érdemes foglalkozni vele. (később több gondolatot is írok még ebből a témából)

2. Testmozgás
-Kettős társadalomban élünk: egyrészt testkultuszban élünk, ahol mindenki szép testre áhítozik, másrészt a társadalom nagy része annyira ellustult, hogy szinte a WC-re is gépkocsival jár és semmit nem hajlandó tenni a fizikai aktivitásáért.
Pedig a rendszeres testmozgás egy nagyon fontos tényező egészségünk megőrzésében. A formás külső ajándéka mögött gyakran elfelejtik sokan, hogy a rendszeres sport jótékony hatással van a keringési, légző rendszerre, a csontokra, az izmokra, az általános kondícióra, a testmozgás csökkenti a stresszt, a lappangó feszültségeket, "kikapcsolja" az agyat a mindennapos verkliből.
Érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy hacsak lehet a friss, tiszta levegőn sportoljunk fizikai állapotunk függvényében és egyszerre fejlesszük: állóképességünk, erőnlétünk, hajlékonyságunk. Ma már rengeteg mozgásforma elsajátítható, tanulható, tehát nincs olyan ember, aki ne találna kedvére valót. Azt gondolom, hogy ebben is érdemes törekedni, hogy ne erőltessük meg magunkat, ellenben jóleső fáradtság és örömhormonok árasszanak el miután kimozogtuk magunkat. Azt gondolom azok a legjobb mozgás formák, amikhez minél kevesebb eszköz szükséges, a mozgásforma minél természetesebb, ősibb. (testmozgásról, sportokról is fogok még írni)

3. Víz
-Ma már információ terjeng közszájon, ha erre a témára terelődik a szó. A legtöbbször a csapvíz kétes minősége kerül szóba, megjegyzem ebben van némi igazság: hisz ivó vizeink egy része minőségben (tartalmazhatnak mikroorganizmusokat, mérgező ásványi anyagokat, szerves vegyszereket, radioaktív anyagokat, adalék anyagokat, hormonokat, stb.) hagy kivetnivalót maga után nem beszélve a hozzáadott klór tartalmáról.
Ugyanakkor jelen van egy nagyon erős ásvány/palackozott víz gazdasági lobbi is, akik szintén nem mindig jó minőségű vizeket palackoznak és elhallgatják, hogy a palackokból is oldódnak ki mérgek a vízbe, valamint az, hogy a magas ásványi anyag tartalmú vizek rendszeres fogyasztása igencsak megterheli a vesét.
Nehéz tehát eligazodni ebben a kérdéskörben, szerencsére van más választás is: vagy közeli tiszta forrásból magunk hozzuk a vizünket, vagy ha erre nincs lehetőség, magunk szűrjük/tisztítjuk otthon.

A vízzel kapcsolatban azt is érdemes megjegyezni, hogy a napi folyadék mennyiségünket legjobban a tiszta víz elégíti ki. Az üdítők, a kávé, a szeszes italok mind vizet vonnak el a szervezetből! Sokan érvelnek hogy esznek levest, isznak rostos leveket, de az nem ugyanaz! Tiszta víz, ez a legjobb. (szerintem)
A vízivás kapán gyakran felmerülő kérdés a mennyiség: na de mégis mennyit? Erre nincs merev válasz, hisz befolyásolja mit eszünk, mennyire van meleg, mekkora a fizikai aktivitásunk, hány évesek vagyunk, milyen a testalkatunk stb. A legkisebb minimum egy egészséges felnőtt számára viszont a napi 2 liter víz, de szerintem ennél többre van szükség egy aktív életet élőnek. Az is fontos, hogy egyenletesen osszuk el a folyadék mennyiséget a nap folyamán. (a vízivásról szintén még fogok írni bővebben)

4. Napfény
-"Éltető napfény": mindenkinek ismerős ez a szókapcsolat, ugyanakkor az emberek többsége mégse tartózkodik eleget a szabadban. A napfénynek több jótékony hatása is van a testre. Természetes D-vitaminnal látja el szervezetünket, hat a pozitív kedély állapotunkra (kontra: téli depresszió a napfény hiánya miatt). Használjuk ki tehát a napfény jótékony hatását, de óvakodjunk a déli időszakban (főként nyáron) történő napégéstől. Nem kell a tűző napra kifeküdni ahhoz, hogy a napsugarak áldását élvezhessük, a szórt napfény is kiváló. Kutatások bizonyították , hogy már arcunk legalább 10 perces napoztatása elegendő ahhoz, hogy a napi szükséges D-vitamin mennyiséget megkaphassuk. A D-vitamin heteken át tárolódik testünk zsírsejtjeiben.
Erős napsütés esetén viszont érdemes odafigyelni a védekezésre:
-testünk világos színű ruhával való lefedése (ne ilyenkor meztelenkedjünk), fényvédő használata, lehetőleg ne tartózkodjunk nyáron a déli órákban (kb. 11-15 ig)

5. Mértékletesség
-Picit kakukktojásnak tűnik, de ha jól belegondolunk mégsem az a mértékletesség. Hisz a túlzás, legyen bármiről is szó az egyensúlytól való eltávolodást jelenti. Ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy a káros szokásokból való "mértékletesség" sem a helyes irány, ha maximalisták vagyunk. Ez különösen akkor válhat fontossá, ha valaki krónikus beteg. Magam is láttam ismerősi körből rákos embereket, akiket káros szenvedélyeik tettek szó szerint tönkre: mára épp vegetálnak, vagy már meghaltak.
Radikálisan hangozhat, de én ezért mondok nagybetűs NEM-et az alkoholra, cigarettára, egyéb drogokra. (temperance angol szó egyébként "alkohol mentes" , "antialkoholizmus" jelentéssel is bír - csak mint érdekesség említem) A "tiszta test - tiszta tudat" szókapcsolat valahogy jobban hangzik... DE... ha már volt szó a mértékletességről, essék szó RUGALMASSÁG-ról is. Számomra ez a szó is benne van ezen 5. pontban. Ugyanis a mértéktelen önsanyargatással (túlzásba vitt böjtök, tisztító kúrák) is épp egészségünket ássuk alá. Rugalmasság hiányában az élet folyamatos lemondás és szenvedés. Az elveket és lehetőségeket sem mellékes egyensúlyba hozni.

Érdemes tehát a testünk jelzéseit figyelni, hogy mikor vehetjük egy picit lazábbra, és mikor van itt az ideje, hogy 100% osan következetesek legyünk. (káros szokásokról, tisztítókúrákról szintén írok még a blogomban!)

6. Levegő
Ez a pont igen rövid lesz, nem érdemes túl cifrázni: érdemes minél több időt tölteni a tiszta levegőben, kerülni a szennyezettet.

7. Pihenés
Töltődésre mindenkinek szüksége van, fizikai és mentális szinten úgy, ahogy aktivitás nélkül is elsorvadunk.
Társadalmi szintű problémára emelkedett a túlzott stressz, melynek forrása a túlhajszoltság, a túl magasra tett követelmények és saját magunk erejét meghaladó elvárásaink. Mára nem ismeretlen fogalom a munka-alkoholizmus sem.

De azt gondolom nem kell eljutni ebbe az állapotba, hogy a pihenéssel foglalkozni érdemes legyen. Egyrészt megállapítható, hogy a passzív pihenés nem mindig a legideálisabb. Passzív pihenésre akkor van szükség, ha a fő ok a fáradtság, kimerültség, amikor alvásra van főként szükség. Kevésbé jó a pihenés helyett pl. a TV nézés választása, mint passzív elfoglaltság, mert csak eltompítja az agyat. Valódi testi-mentális kipihenést nem nyújt.

Azt gondolom, hogy a minőségi feltöltődés lényegét az ragadja meg a legjobban, ha összekapcsoljuk "megújulást" és az élmény fogalmát. Azt a pluszt látom ebben, hogy mialatt kipihenjük magunkat, értékes tapasztalatokkal, élményekkel leszünk gazdagabbak, tehát többek leszünk. Tehát ideális esetben nem passzív elszenvedői leszünk a szabad idő eltöltődésének, hanem aktív részesei, vagy akár irányítói is!

Úgy vélem a jelen korban különösen fontos, hogy az embernek legyen hobbija, hisz manapság a munka és hobbi ritkán vág egybe. A hobbi az a terület amiben bárki megvalósíthatja magát. Ugye mindenki emlékszik mindenki Maslow piramisára?
Az 5. szint az a szükségleti létra, amit elég kevesen érnek el a mindennapi verkli közepette. Pedig ha jól belegondolunk, ha igazán akarunk, tudunk szakítani olyan tevékenységekre időt, melyben feltöltődünk és amire azt mondjuk "nagyot alkotunk". Amire azt mondhatjuk, hogy örömet okoz annak a tevékenységnek a végzése, s ezáltal kizökkenünk a hétköznapokból, újratöltjük e tevékenységgel az energiáinkat a mindennapokhoz.
(rekreációs tevékenységekről szintén lehet majd még olvasni az oldalon)

8. Bizalom
Talán inkább a mentális egészséghez lehetne inkább sorolni ezt a szót. Ha meghalljuk, hogy bizalom, legelőször az emberi kapcsolataink jutnak eszünkbe. Pedig a bizalom áthatja az egész életünket: bíznunk kell magunkban, embertársainkban, ha elmegyünk a boltba a termékekben.

Van a kifejezésnek egy ritkán használt értelmezése is: a transzcendenciába/Istenbe vetett hit. Bár ez kézzel nem fogható dolog, mégis kutatások kimutatták, hogy akik bíznak a felső gondviselésben hosszabb és elégedettebb életet élnek. Persze lehet, hogy ez is csak a "szemüveg története", hogy azt látjuk/éljük meg amit akarunk, de valljuk be ez sem elhanyagolható, hisz minden viszonylagos. Ha elégedettség járja át a mindennapjaink eseményeit, pozitívabb érzések törnek fel bennünk mintha minden miatt elégedettlenkednénk és utóbbi esetben se lenne több, ellenben keserű lenne a szánk íze.

A bizalom transzcendens értelmében bennem még a hála szava kapcsolódik még. Annyi mindent veszünk természetesnek: hogy egészségesek vagyunk, hogy van ház ahol lakunk, hogy van mit enni, hogy van pénzünk a szükségleteinkre, stb. Pedig ha körülnézünk ugyancsak látunk sok embert, akinek ez vagy az hiányzik a felsoroltakból. Ha hálánkat kifejezzük akár csak gondolatban, rájövünk milyen gazdagok vagyunk már eddig mennyit kaptunk az élettől. Persze vannak negatívabb periódusok, de ha jól belegondolunk: "kudarc nincs, csak okulás". Mindenből tanulunk, ha szemfülesek vagyunk, pl. ha hálásak vagyunk, akkor tudunk bízni is. Ha bízunk, akkor aggódni se fogunk. Így máris sokat tettünk a jó közérzetünkért. Mert a világ valóban olyan, amilyennek látni akarjuk, ahogyan megéljük.


A NEWSTART - új kezdet - a fenti mozaik szavak tükrében új dimenziókat, új életet nyithat. Nem szégyen, új életet kezdeni sose késő.

0 megjegyzés: