Kevesen ismerik a nyers zöldek gyógyító erejét. Pedig ezek a turmixok nemcsak egészségesek, hanem finomak is lehetnek. A mindennapjaink részei kéne hogy legyenek.
Amikor legtöbbször a zöldség turmixokra gondolunk akkor valami rossz ízű lötty képe jut eszünkbe, ami állítólag egészséges, de nem szeretjük. Azonban ez lehet másképp is. Zöldek és gyümölcsök turmixolásával értékes reggeli italt nyerhetünk.
És hogy miért is jó zöld turmixokat inni?
- több zöldet tudunk bevinni a szervezetbe
- több élő enzim
- több vitamin, ásványi anyag
- több antioxidáns
- erősíti az immunrendszert
- megtisztítja a belső szerveket
- nagyon könnyen emészthető
1. A turmixba leveles zöldön, gyümölcsön és tiszta vízen kívül ne kerüljön más összetevő! Miért is? Mert a leveles zöldek a leggazdagabbak a tápanyagokban és gond nélkül társíthatóak a gyümölcsökkel!
2. Tartsuk szem előtt az egyszerűséget! Egyrészt tisztább színeket kapunk másrészt, ha sokféle zöldet és gyümölcsöt turmixolunk akkor kioltják egymást! A legkiválóbb ízeket is akkor kapjuk, ha kevés összetevővel dolgozunk, viszont a variációk végtelenek! :D
2. Tartsuk szem előtt az egyszerűséget! Egyrészt tisztább színeket kapunk másrészt, ha sokféle zöldet és gyümölcsöt turmixolunk akkor kioltják egymást! A legkiválóbb ízeket is akkor kapjuk, ha kevés összetevővel dolgozunk, viszont a variációk végtelenek! :D
3. Tarts szem előtt a saját határaidat! A szervezetnek hozzá kell szoknia a nyers és zöld ételekhez. Ezért fokozatosan növeld a turmix mennyiségét és a benne lévő zöld arányát. Kezdetben a gyümölcs legyen min. 60% majd csökkentsd a leveles zöldek javára!
4. Cserélgesd a zöldeket a turmixban pl. kelkáposzta, spenót, zellerszár, petrezselyem, sóska, stb. Erre azért van szükség, hogy többféle tápanyagot megkapjon a szervezet és ne legyen egyoldalú. (A gyümölcsök is számtalan kombinációban szerepelhetnek)
4. Cserélgesd a zöldeket a turmixban pl. kelkáposzta, spenót, zellerszár, petrezselyem, sóska, stb. Erre azért van szükség, hogy többféle tápanyagot megkapjon a szervezet és ne legyen egyoldalú. (A gyümölcsök is számtalan kombinációban szerepelhetnek)
Végül néhány ötletadó turmix recept Urbán Valéria oldaláról:
(csak hogy el lehessen képzelni egy ilyen zöld turmixot)
Turmix 1. :
2 maréknyi spenót levél
4 alma
fél citrom v. zöld citrom héjastól
1 banán
2 csésze víz
>>>Mennyiség: 1 liter turmix
Turmix 2. :
2 csészényi ehető gyomnövény: pl. pitypang levél, vagy tyúkhúr, vagy útilapu
1 csészényi petrezselyem
1 érett banán
1 alma
2 csésze víz
>>>Mennyiség: 1 liter turmix
Turmix 3. :
6 őszibarack (mag nélkül)
2 maréknyi spenót levél
2 csésze víz
>>>Mennyiség: 1 liter turmix
Turmix 4. :
5 levél leveles kel
fél csokor menta levél
4 érett körte
2 csésze víz
>>>Mennyiség: 1 liter turmix
JÓ ÉTVÁGYAT, JÓ EGÉSZSÉGET!
2 megjegyzés:
Benéznél hozzám? Ugyan nem főzőcske, de egy baráti kuktasapka jár :)
Azt szeretném megkérdezni, hogy a spenótban és a sóskában lévő oxalátok nem képeznek-e vesekövet, ha nyersen fogyasztjuk.
Egyébként finomnak látszik!:)
Köszönettel:
Kati
Megjegyzés küldése