Méregtelenítés és kíváló egészség

Ahogy a lakásunkat is időnként kitakarítjuk, úgy szüksége van a fizikai testnek is egy kis belső "tisztítás"-ra. Az hogy milyen állapotban van a fizikai testünk, természetesen attól is függ, hogyan élünk/étkezünk a mindennapokban, mennyire vagyunk kitéve a környezeti hatásoknak. Igazából mindenkinek szüksége volna méregtelenítésre időnként.
Jelen ismereteim mellett 1 életmód mellett nem szükséges a rendszeres méregtelenítés: ha valaki 100%-ban, (megfelelően összeállított) nyers-vegán életmódot folytat, kizárólagosan bio élelmiszereket fogyasztva csak, és étrendje mindennap tartalmazza a búzafű frissen préselt levét. Ez az étrend ugyanis magában is felér egy nagyon alapos tisztító kúrával. Aki ezen a szinten űzi a táplálkozást, annak már csak 1 módja van a teste még jobb megtisztítására: a léböjt/vízböjt. Bár véleményem szerint ezen a szinten a test már nem salakosodik el.

Honnan tudjuk, hogy szervezetünk milyen fokon van elsalakosodva? Az alábbi érdekes gondolatot ezen a honlapon olvastam:
" J. Osawa természetgyógyász, a makrobiotika megalapítója szerint a belső salaklerakódásnak hét stádiuma van. Kérem, ismerkedjék meg velük, s maga állapítsa meg, mennyire tiszta a szervezete:
  • Az első stádiumban a külsőleg egészséges ember észreveszi, hogy jóval fáradékonyabb, mint korábban. "Azelőtt mindig végigdolgoztam a napot, s mindez meg se kottyant. Most meg feleannyira sem bírom az iramot". Erre az állapotra találták ki az orvosok a "krónikus fáradtság" elnevezést.
  • A második stádiumban a fáradtságot gyakori fejfájás tetézi, az ember szaggatást érez a csontjaiban.
  • A salak-felhalmozódás harmadik stádiumára az jellemző, hogy a bőrben lerakódott mérgező anyagok különböző allergiás vagy ekcémás kiütéseket okoznak.
  • A negyedik stádiumban a biológiai szennyeződések homok, kő vagy kalcium lerakódás formájában halmozódnak fel a vesében, epehólyagban, ízületekben.
  • Az ötödik stádiumban bekövetkezik a megtámadott szervek deformációja.
  • A hatodik és hetedik stádiumban kóros szövet elváltozások következnek be a májban, agyban és más szervekben, rosszindulatú daganatok keletkezhetnek."
Az emberek többsége fényévekre van a teljesen tiszta test szintjétől: dohányzás, alkohol, mennyiségi állati eredetű és adalékokban gazdag, rossz minőségű élelmiszerek teszik ki az emberek étrendjének a javát. Mielőtt az étrendjükre odafigyelő növényevők fellélegeznének, nos még ezen a szinten is van mit tenni, még akkor is, ha közel se akkora a rizikó faktor mint az először említett esetben.

Felmerül a kérdés, akkor mégse kúrára/diétára lenne szükség, hanem gyökeres szemléletváltásra? Nos ha valóban őszinte akarok lenni: igen. Azt is látni kell, hogy ilyen szintű egészség-tudatosságra nem mindenki képes, hisz sokan szokásaik rabjai, erős társadalmi nyomás van, a 100%-osan bio nyers étrend nem olcsó mulatság... De ez nem azt jelenti, hogy nem lehet és kell is tenni! Nézzük tehát a lépcsőket:
  1. Kikerülhetetlen tényező az életmód váltás: az alkohol, dohányzás. kávé, üdítők, szörpök és más élvezeti cikkek elhagyása. Szintén kulcsfontosságú szempont a finomított, tartósított, sokszorosan feldolgozott élelmiszerek, élelmiszeradalék-anyagokban gazdag ételek elhagyása. Szintén előnyösen hat a szervezetre az állati eredetű élelmiszerek csökkentése/elhagyása - ebbe beletartozik a hús, tojás, tej és tejtermékek is - .
  2. A másik tényező a napi szinten mennyiségi zöldség és gyümölcs fogyasztás (napi min. 1-2 kg)
  3. Az utolsó tényező a rendszeres méregtelenítése a szervezetnek.
Ha már ezt a három lépcsőt felvállaljuk, máris sokat tettünk az egészségünkért a táplálkozás szintjén. De aki korábban olvasott, tudja, hogy a rendszeres sport, friss levegőn tartózkodás, a mentális és szociális egészség is épp ilyen fontos az összkép szempontjából.
Természetesen mindenki a maga ütemében lépje meg ezeket a lépcsőket, annyit tegyen meg az egészségéért, amit meg tud tenni anélkül, hogy megfeszítené ezzel magát.

Nézzük bővebben a méregtelenítést: ez alatt valamilyen kúrát/diétát értek. Tehát ebből következik, hogy időszakosan végezzük. Olyan módszereket szeretnék megismertetni, amelyek igen hatékonyak, nagyon egyszerűek és lényegében nincs szükségünk semmilyen drága termékre.

Amire figyeljünk, különösen ha még nem vagyunk gyakorlottak, hogy igyekezzük olyan napokra tenni a méregtelenítést, amikor tudunk pihenni, és oda tudunk figyelni magunkra. Ha testünk erősen el van salakosodva, akár erős méregtelenedési tünetekre számíthatunk (gyengeség, rosszullét, erős szagú vizelet, megváltozott állapotú széklet, stb.) A méregetelnítő kúra lehet néhány nap, de akár 1-2 hét is, gyakorlottak esetében ennél is hosszabb! De maradjunk mindig az ésszerűség keretein belül - pl. aki soha nem böjtölt ne 1 hetes böjtöt tűzzön ki elérendőként. Nem cél a szerevezet teljes kizsigerelése, mert azzal is ártunk magunknak!

Nézzük a módszereket, amit egy ilyen kúra alatt bevethetünk:
  • Fokozott folyadék fogyasztás, akár napi 4-5 liter is! (főként tisztított víz / forrásvíz) Ezzel segítjük a méreganyagok kiürülését a szervezetből.
  • Méregtelenítő gyógyteák - melyek szintén a méreganyagok kiürülését segítik elő. Pl: Tavaszi vértisztító teakeverék (ld. a linket)
  • Préselt levek - a leghatékonyabb a búzafű frissen préselt leve ( napi 2x 1-2 dl ) Erről részletesen írtam korábbi blogbejegyzésemben.
  • Olajjal öblögetés: "Egy-három evőkanálnyi olajjal öblögetünk 10-15 percig, majd a nyelvet falapoccal vagy műanyag kanállal levonjuk. A nyál, máj, bél-enzimek illetve izzadságmirigyek, és maga a széklet is kifelé vezeti a méreganyagokat. Az emésztőenzimek ilyenkor leadnak. Rajtuk keresztül is kiáramlik a méreganyag, ez a nyelven jól megfigyelhető vastag, fehér lepedék formájában. Ezért kell ezt reggelente levonni. A nyálmirigyen keresztüli méregtelenítést úgy lehet fokozni, hogy a szájba vett olajat - miközben ingerli a nyálmirigyeket - zubogtatjuk a fogak között."
  • Szezonális nyers gyümölcsök és zöldségekből saláta - öntet nélkül csak citrom leve megengedett - ; azok számára akiknek nehézkes a böjt
  • Szauna - fokozhatjuk a méreg kiválasztását a bőrön keresztül, erősíti az immunrendszert, stb.
  • Tiszta levegőn végzett légzőgyakorlat és mozgás.
Természetesen sokkal több módszer létezik még. Én a teljesség igénye nélkül szerettem volna felsorolni néhány olyan hatékony módszert ami komplexen alkalmazható együtt. Én a következő módon szoktam méregteleníteni:
  • Előző nap már könnyű, rostban gazdag ételeket fogyasztok csak, melyben nagy aránnyal szerepel a nyers zöldség és gyümölcs.
  • A kúra reggelét egy nagy pohár (5 dl) langyos vízzel indítom (amibe esetleg még bele lehet facsarni 1/2 citrom levét) - az enyhe citromos amúgy is serkenti a kiválasztást, napközben lehet inni, ha megkívánjuk.
  • Elvégzem az olajjal való öblögetést 10 percig, jó alaposan megzubogtatom a szájüregben, majd elvégzem a nyelv megtisztítását is. (ezt akár mindennapos rutinná lehet tenni)
  • A délelőtt folyamán megiszom a búzafű frissen préselt levét (ez kb. 100-150 gramm búzafű leve)
  • Közben lefőztem a méregtelenítő teát is - Barbara és Péter Thiess: Erdők,mezők patikája c. könyvében még számos gyógytea recept található a példaként felhozott tavaszi vértisztító teán túl. A gyógyteát igyuk mindig melegen de, minimum legyen langyos. Ne legyünk lusták akár naponta 2x is lefőzni! A gyógytea mellett figyeljünk a tiszta víz ivására is!
  • A táplálkozási részt illetően innen kettéoszlik a javaslatom:
  1. Ha léböjtöt tartunk főként tiszta vizet igyunk a gyógyteánk (délelőtt és délután is megihatunk 1-1 adagot) mellett. Ne felejtsük el a délutáni búzafűlét se kipréselni! Az adag ismét lehet 100-150 gramm búzafűből.
    (Azért nem javaslok más zöldség vagy gyümölcs leveket, mert egyrészt a búzafűlé a leghatékonyabb sejtszintű méregtelenítő, másrészt zöldség/gyümölcs levek ivásával éhesek lennénk mivel beindulnának az emésztő enzimek. A búzafűlénél ilyen gond nincs, garantáltan nem leszel "éhes" tőle.)
  2. Ha hosszabbra tervezzük a tisztító kúrát vagy nem bírjuk a böjtöt - jómagam sem bírom a többnapos léböjtöt - Akkor a nap folyamán együnk szezonális gyümölcsöket: alma/meggy/cseresznye/dinnye/egres/ribizli/szilva/barack/szőlő/stb. Figyeljünk oda, hogy jó minőségű és érett gyümölcsöket fogyasszunk! A gyümölcsök segítenek átvészelni méregtelenedési tüneteket, rost tartalmuk kitisztítják az emésztőrendszert, számos gyümölcs (főleg a savanykásak!) erőteljes (vér/belső szerv)tisztító hatással is rendelkeznek. Ha maradt búzafűnk és időnk is engedi, délután éhgyomorra igyuk meg a 2. adag búzafűlét! Az estét zárjuk nyers vegyes salátával, melyben minél több leveles zöldet rakjunk. Tudvalévő, hogy a leveles zöldek igen erőteljesen méregtelenítenek és tápanyagtartalmuk is kíváló. Mire gondolok? Petrezselyem, zellerszár és levél, salátafélék ami épp szezonális (fejes, jég, római, stb. saláta), rukkola, spenót, sóska, kínai kel, cékla levele, stb. Figyelem! A vegyes salátánkra maximum csak! egy kis citrom leve kerüljön és esetleg zöldfűszerek. Ugyanis olaj, egyéb öntetet nélkül fejtik ki a legerőteljesebb tisztító hatásukat.
    A gyümölcsök és zöldségek gyógyító hatásáról feltöltöttem egy érdekes anyagot, sajnos már a weben nem elérhető ezért a csomagolt általam *.html ben elmentett formátum, ITT.
  • A nap folyamán ha csak lehetséges végezzünk könnyed testmozgást és légzőgyakorlatokat a természetben, a szauna is fokozhatja a méregtelenítést.
  • A nap folyamán figyeljünk magunkra, érzeteinkre; A méregtelenítés/böjt magánügy ne kössük más orrára, mert károgásukkal csak elvonják a figyelmünket, amit a testi-szellemi megújúlásra szánunk. Esetleg vezessünk naplót, ez is segíthet nekünk.
  • És nem utolsó sorban térjünk nyugóvóra korán, ezzel is támogatva a szervezetünk megújulását!
Ez lenne a javaslatom. A bejegyzés végére egy érdekes teszt, hogy megtudjuk testünk mennyire tiszta: igyunk meg egy nagy pohár frissen préselt cékla levét (3-5 dl), ha vizeletünk színtelen maradt, akkor tiszta a szervezet. Ellenkező esetben még van dolgunk.

Természetesen számos egyéb természetes módszer létezik a test megtisztítására. Számomra az általam leírt módszerek a legegyszerűbbek és ezt találtam leghatékonyabbnak. Ha úgy érzed kiegészítenéd a gondolatom, örömmel fogadom.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Gábor ! Milyen olajjal kell öblögetni, és a keserü só terápiánál meg kell inni vagy csak A
ezzel is öblögetni kell?

Üdvözlettel Judit