A növényi étrend és kíváló egészség

Igen jól látja a kedves olvasó: növényi étrend ; szándékosan nem szeretem ma már használni a vegetáriánus szót. Több okom is van rá: egyrészt jól lejáratták a jelentés tartalmát, divathóbort lett társadalmi szinten, másrészt sokan, igen sokféle étrendet értenek ezalatt.

A vegetáriánizmus érvei igen sokfélék: rengeteg oldal foglalkozik ezzel a témával íme a teljesség igénye nélkül az alábbi oldalak a legjobbak a véleményem szerint, melyek körüljárják a legfontosabb témákat és tanácsokkal látják el az érdeklődőket:
Ami miatt mégis a növényi étrend szókapcsolatot szeretem használni, az az, hogy nem érzek benne kirekesztést (ld vega/nem vega), másrészt benne érzem a folyamatot, hogy mindenki annyit tesz magáévá, melyet épp jelen pillanatban befogadni képes.

A növényi étrend javaslataim épp úgy beilleszthetőek a vegyes étrendbe, mint ahogy az is megfontolhatja, aki több évtizede vegetárius étrendet követ.

1. A legfontosabb érvem a növényi étrend mellett az, hogy segít hosszútávon megőrizni az egészséget, a növényi alapú diétával könnyen megelőzhető a legtöbb civilizáció népbetegség. Ezért napi szinten az ideális az lenne ha min. 2 kg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanánk! (legideálisabb esetben nyersen)
Előnyei
-magas rost tartalom, mely segít a bélsár távozásában és az elsalakosodás megakadályozásában
-gazdag vitamin és élő enzim bőség, mely biztosítja a jó emésztést és anyagcserét, bőségesen ellátja a szervezet a szükséges vitaminokkal és nyomelemekkel
-lúgosító hatás, mely biztosítja az egészséges sejtélet számára kívánatos feltételeket, míg a savas közeg meleg-ágya a különböző kórokozók elszaporodásának is.
-gyulladásgátló, immun erősítő, rák megelőző hatás.
-tökéletes egyensúlyban tartalmazzák a megfelelő arányban mennyiségű szénhidrátot/fehérjét/zsírokat; Koleszterin csökkentő hatása is van.

2. Ezzel párhuzamosan nem lehet elégszer hangsúlyozni a feldolgozott/tartósított/nem természetes eredetű élelmiszerek mellőzését/fogyasztását minél ritkábban:
- üdítők, dobozos cukros gyümölcslevek, alkohol, kávé >>> helyette főként fogyasszunk tiszta vizet, frissen préselt leveket, gyengére főzött gyógyteákat
- csokoládé, cukorkák, torták, egyéb édességek >>> cukor éhségünket fedezzük főként édes nyers gyümölcsökből / másodsorban aszalványokból, melyek igazi kielégülést biztosítanak a szervezetünknek és könnyen elkerülhetjük az erős sóvárgást az édességek után. Figyeljünk oda a családon belüli és párkapcsolatunkra: a szeretet éhség szintén az édességfüggőséget ébreszti fel bennünk.
-állati eredetű élelmiszerek: (hús, tej és tejtermékek, tojás) >>> a növényi étrend kezdeti szakaszában jó helyettesítői a szejtán, tofu és szójakészítmények, növényi tejek; de később természetesebb alapanyagok is kielégítik majd szükségletünket mind a csonthéjas és olajos magok, hüvelyesek.
-kerüljük a finomított, tartósított, konzerv, és fagyasztott és a többszörösen feldolgozott, félkész élelmiszereket, alapanyagokat. Ezek helyettesíthetőek, teljes értékű/friss/nem feldolgozott alapanyagokkal.

Ezek a főbb csapásvonalak, bár vannak még apróságok is, ha a természetességet tartjuk 100% szem előtt:
-kakaó helyett használhatunk karob port (szentjánoskenyérfa termése)
-ecet helyett(savasítja a szervezetet), használhatjuk a friss citrom levét a savanyításhoz
-cukor helyett használhatunk szteviát, tápióka-, csicsóka-, juhar- és agavé-szirupot. mézet, aszalványokat, édes gyümölcsöket; Bár mennyiségi gyümölcs evés után meg fogjuk látni cukor éhségünk drasztikusan lecsökken, és természetes formában pótoljuk főként gyümölcs formában.
-sófogyasztás csökkenthető, ha kiemeljük az ízeket fokhagymával, gyömbérrel, összetört algát szórunk a kész ételeinkre. A magas sófogyasztás megemeli a vérnyomást, elvizesíti a szöveteket!
-az étrend kiegészítők szedése helyett figyeljünk oda a változatos és friss, élő ételekben gazdag táplálkozásra!


Fontosnak tartok megemlíteni néhány fontos apróságot a tapasztalataim tükrében:
  1. Nyers gyümölcsök és (főként leveles) zöldségek mennyiségi hangsúlya az étrendben.
    -Azt gondolom, hogy a gyümölcsök képezik az ember egyik alapvető táplálékát. Tápanyagban, vitaminokban igencsak bővelkednek, természetes cukor tartalmuknál fogva energiával látják el a testünket főként az édes gyümölcsök. Rost tartalmuk vízben oldódó, mely kíméletesebb a gabonák korpa tartalmánál. A gyümölcsök nyers állapotukban lúgosítanak.
    -A zöldségek tápérték szempontjából a legértékesebbek a leveles zöldek, melyek igen gazdagok klorofilban, ezenkívül a leveles zöldek tulajdonképpen a napenergia tárolói, melyet frissen bevihetünk a szervezetünkbe. Ha a levelek lágyak könnyen fogyaszthatóak salátának, a durvább szerkezetűeket érdemes kipréselni és gyümölccsel összeturmixolva inni. Sejtszinten tisztítják, táplálják a testet. A gyökeres zöldségekkel szintén gazdagíthatjuk az étkezésünket, noha tápértékük nem ér fel a leveles zöldekkel.
    -Dr. Douglas N. Graham szerint már csupán e két alapélelmiszerből (zöldségek & gyümölcsök) felállítható a kiegyensúlyozott tökéletes étrend: 80/10/10 c. könyvében részletesen levezeti ezt az elméletet és számos gyakorlati útmutatóval lát el a vibrant egészség eléréséhez, melyhez a gyümölcs alapú, leveles zöldekkel kiegészített nyers vegán étrendet javasolja. Kiegészítésként még az áztatott olajos magvakat javasolja igen kis mennyiségben.
    -Magam is megtapasztaltam ennek az étrendnek az előnyeit, mely igen hamar méregteleníti a testet, és igen hamar beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa is!

  2. A növényi étrend csak kiegészítőjeként tartom a gabonákat és a hüvelyeseket, akik nem képesek kivitelezni/vagy nem akarják a nyers étrendet követni. Azonban a gabona alapú, hüvelyesekben gazdag (makrobiotikus) táplálkozást vakvágánynak gondolom: mert a túlzott gabona és a mennyiségi hüvelyes fogyasztás (még ha teljes értékű gabonákról, hüvelyesekről is van szó) elsavasítja a szervezet.

  3. Ehhez szorosan kapcsolódik a következő fogalom: élő enzim gazdag táplálkozás. Ami nyers az élő, amit hőkezelés ért, halott az enzimek szempontjából. Az enzimek kulcsfontosságot játszanak egészségünk megőrzése szempontjából. Dr. Edward Howell: Enzim gazdag táplálkozás c. könyve teljes körűen körüljárja a témát.

  4. Az utóbbi év tapasztalata, mely a korábban említett Dr. Graham könyvéig nem tudatosult bennem a szénhidrát/fehérje/zsír helyes aránya. Röviden: kalóriabevitelünk 80% -a kéne, hogy szénhidrátból származzon (főként gyümölcsből), és a fehérje és zsír aránya a napi kalória bevitelnek 10-10% -a legyen csupán.
    -tény: mióta figyelembe veszem ezt a tanácsot és radikálisan lecsökkentettem a napi zsírbevitelt újra elkezdett kinőni a kopaszodó hajam, a bőröm nem zsírosodik, nem is száraz, ami régen gond volt, a közérzetem jobb, javult a táplálék feldolgozásom is. A gyakorlatra lefordítva ez azt jelenti, hogy főként gyümölcsöket fogyasztok: a saláta úgy néz ki hogy csak összevágom és összekeverem a hozzávalókat és minden öntet nélkül fogyasztom őket. Ha ritkán főt ételt eszem azt is igyekszem zsírmentesen vagy a legkevesebb zsiradék felhasználásával megtenni.

  5. Óva inteném a kedves olvasót a tej és tejtermékek (mennyiségi) fogyasztásától is. Annak ellenére, hogy az ayurveda szinte az egekig magasztalja a tejet és a belőle készült termékeket. Ezzel szemben a valóság az, hogy aki tej és tejtermékeket fogyaszt, több nyákot termel a szervezet és ha allergiás is... bizony gondjai lesznek. Ezen kívül salakosít is, lévén nincs benne rost, képes lerakódni a bél falán, ahogy a többi állati eredetű táplálék is (hús és tojás is)

Természetesen mindenkinek saját magának kell belőnie, hogy mit követ, kezdve a kizárólag növényi nyers étrendtől, a mennyiségi nyers növényt tartalmazó vegetárius étrenden át, a zöldségeket és gyümölcsöket előtérbe helyező vegyes étrenden át. Nincsenek univerzális élet receptek. Sokkal inkább hangsúlyoznám a megértés és gyakorlaton alapuló tapasztalat ! fontosságát. Jómagam is nagy ívet éltem át az elmúlt közel 9 évben, sok mindenben változott a véleményem a beszerzett információk és tapasztalatim tükrében. Ezért ajánlanék olyan könyveket, melyek számomra is mérföldkövek voltak egészségtudatosságom elérésében:

  • J.D. Pamplona Roger: Új életforma: könyv az egészséges táplálkozáshoz, Bp. Advent Kiadó, 2001.
  • NEWSTART KONYHA Szerk. Csalami László és Csalami Lászlóné; Bp., Advent kiadó, 2002.
  • Ferencsik István: A természetes életmód ételei : évszakok szerinti étrendek; Ferencsik István, Budapest; Biográf, 1997
  • Ferencsik István: Betegség és fájdalom nélküli élet : egészséges étkezés; Ferencsik István, Budapest, Biográf, 1997
  • Tóth Gábor: Az E-számokról őszintén; Bp., PILIS-VET BT, 2004.

  • Tóth Gábor: Beteg táplálékaink. A szalomonellától a madárinfluenzáigés azon is túl. Bp., PILIS-VET BT, 2006.
  • Dr. Douglas N. Graham: 80/10/10; Budapest, S. Management Bt., 2008
  • Wigmore, Ann: Búzafű; Bp., Mandala-Véda Kiadó, 2000.
A teljesség igénye nélkül... Ezen kívül ajánlom kedves blog ismerősöm Gitta könyvajánlóját is!
http://gittarawfood.blogspot.com/2008/11/olvasnivalk.html

Valamint a VEG.hu weboldalon összegyűjtött hatalmas gyűjteményt az egészségről és növényi táplálkozásról:
http://veg.hu/modules.php?name=vegiwiki&MODE=SHOW&PAGE=K%F6nyvek


Azt hiszem ezzel a bőséges könyvajánlóval egy időre lezártam a fizikai egészségről szóló részt, természetesen lesz folytatás... de más témák is lesznek mint a fizikai egészségünk táplákozás kapcsán való megőrzése. Hisz korábban említettem: az étkezés fontos, de csak egy szeletét adja egészségünknek. Ebben a szellemben fogom folytatni.

3 megjegyzés:

Gitta írta...

Gábor, nagyon tetszik a blogod, elismerésem jeléül fogadd szeretettel ezt a díjat, nézz be hozzám!
Gitta

Ungvári Szilvia írta...

Kedves Gábor!

Örülök, hogy van már saját blogod!
Nézz be hozzám!

Tonyó írta...

Dijal jelöltem a blogod mert nagyon jó sokat tanultam belölle! Köszönöm!